В начало

Нафта здорожчала більш ніж на $1

Ціни на нафту підскочили більш ніж на один долар у середу, 2 жовтня, через зростання занепокоєння можливою ​​ескалацією напруженості на Близькому Сході, що потенційно призведе до переривання видобутку сирої нафти в регіоні після найбільшого військового удару Ірану по Ізраїлю. Про це пише Reuters.

Ф'ючерси Brent підскочили на $1, або на 1,36%, до $74,56 за барель, тоді як ціна на американську West Texas Intermediate (WTI) збільшилась на $1,07, або на 1,53%, до $70,9 на 03:30 GMT.

Під час торгів у вівторок обидва контрольні показники нафти зросли більш ніж на 5%.

Нафтові ринки в основному були зосереджені на наративі про послаблення глобальних економічних перспектив, що знижує попит на пальне, сказала Пріянка Сачдева, старший ринковий аналітик Phillip Nova.

«Проте масштаби швидко повернулися до побоювань перебоїв у постачанні нафти на Близькому Сході після того, як Іран запустив балістичні ракети по Ізраїлю», — зазначила Сачдева.

Іран заявив уранці в середу, що його ракетний удар по Ізраїлю завершено, якщо не допускати подальших провокацій, тоді як Ізраїль і США пообіцяли відповісти Тегерану, оскільки побоювання ширшої війни посилилися.

Тегеран заявив, що будь-яка відповідь Ізраїлю на атаку, яка, зі слів Ізраїлю, включала понад 180 балістичних ракет, буде зустрінута «значними руйнуваннями».

Рада Безпеки ООН запланувала засідання щодо ситуації на Близькому Сході на середу, а Європейський Союз закликав до негайного припинення вогню.

Пряма участь Ірану, члена ОПЕК, підвищує перспективу перебоїв з постачаннями нафти, заявили аналітики ANZ у записці, додавши, що в серпні видобуток нафти в країні зріс до шестирічного максимуму в 3,7 млн барелів на день (б/д).

«Серйозна ескалація з боку Ірану ризикує втягнути США у війну, — йдеться у записці Capital Economics. — На частку Ірану припадає близько 4% світового видобутку нафти, але важливим питанням буде те, чи збільшить Саудівська Аравія видобуток, якщо постачання з Ірану будуть перервані».

Панель міністрів Організації країн-експортерів нафти та її союзників, відомої як ОПЕК+, збирається пізніше в середу, щоб розглянути ринок, не очікуючи змін політики. З грудня ОПЕК+, до якої входить росія, планує збільшити видобуток на 180 тис. б/д щомісяця.

«Будь-які припущення про те, що збільшення виробництва триватиме, можуть нівелювати занепокоєння з приводу перебоїв у постачанні на Близькому Сході», — йдеться в записці ANZ.

Дані про запаси в США були неоднозначними: минулого тижня запаси сирої нафти й дистилятів упали, а запаси бензину зросли, повідомили ринкові джерела з посиланням на дані Американського інституту нафти у вівторок.

Інвестори в нафту також будуть уважно стежити за п'ятничними даними про заявки на безробіття в США, оскільки очікується, що вони вплинуть на прогнози пом'якшення монетарної політики Федерального резерву, що може сприяти довгостроковому попиту на нафту шляхом стимулювання загальної економічної активності, додала Сачдева з Phillip Nova.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти