В начало

Митниця може розширити санкції на баржеві постачання з Румунії й Грузії (оновлено)

Постачання нафтопродуктів баржами з румунських портів може опинитись під посиленим контролем енергомитниці подібно до раніше застосованих заходів відносно імпорту з Туреччини, Болгарії й Молдови. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Зі слів співрозмовників, відповідне розпорядження може набути чинності 10 червня.

«Згідно з нашою інформацією, під посилений контроль із перевіркою пального потраплять партії, що надходять водою з портів Грузії й Румунії. Одночасно відвантаження з Румунії автомобільним і залізничним транспортом під нові санкції не підпадуть», – розповів голова логістичного підрозділу одного з великих імпортерів нафтопродуктів.

2023 року першими було впроваджено вимоги посиленого контролю на митниці нафтопродуктів з Туреччини, яка є найбільшим імпортером російського дизпального у світі. Пізніше аналогічні процедури було залучено щодо імпорту з Болгарії й Молдови, порти яких приймали танкери з пальним російського, турецького й невизначеного походження. Це фактично призвело до припинення імпорту з цих напрямків.

Останнім часом імпорт із південного напрямку — центральна тема обговорення на паливному ринку через неринкове ціноутворення й демпінг з боку великої кількості невідомих операторів. Першою з версій виникнення низьких цін є імпорт пального невідомого походження з подальшою фальсифікацією документів. Другою – здобуття неринкової переваги шляхом використання схем з ухиляння від оподаткування при реалізації в Україні.

Як повідомило enkorr джерело у Держмитслужбі України, під лабораторні дослідження з 10 червня потраплять партії, що надходять в Україну морським шляхом із портів Констанци (Румунія), Кулеві й Батумі (обидва — Грузія).

«У результаті чергового розслідування Служби безпеки України було отримано дані, що дизпальне російського походження може потрапляти в Україну зокрема з використанням потужностей зазначених портів», — пояснило джерело.

Відповідно до рекомендацій СБУ, партії, що надходять з Констанци, Кулеві й Батумі, будуть випускатися в обіг тільки після завершення аналізу зразків.

Нагадаємо, раніше аналогічні дії були застосовані до партій, що надходять з базисів зокрема Туреччини, Болгарії, Алжиру, Єгипту і Молдови, ОАЕ, Саудівської Аравії, які приймають прямі постачання ДП з портів рф.

Як повідомляв enkorr раніше, митними органами у квітні-травні поточного року проведено додаткові посилені контрольні заходи, спрямовані на виявлення можливих шляхів контрабанди нафтопродуктів. Таких заходів було вжито на тлі чуток про начебто контрабанду пального в Україну через зменшення маржинальності у сфері реалізації, а також продажу окремими імпортерами пального за собівартістю, а іноді й за нижчою ціною.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти