В начало

«Лукойл» припинив транспортування нафти в Угорщину

Угорщина й росія працюють над відновленням постачань нафти «лукойл» після посилення Україною санкцій проти компанії, повідомляє Bloomberg.

Минулого місяця Україна посилила санкції проти «лукойлу», які фактично забороняють компанії використовувати Україну як транзитну країну для своєї продукції. Угорська енергетична компанія Mol Nyrt і російська нафтова компанія працюють над розв'язанням проблеми, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто увечері 16 липня після зустрічі з міністром закордонних справ росії сєргєєм лавровим на полях засідання ООН у Нью-Йорку.

«Зараз в Україні склалася юридична ситуація, згідно з якою «лукойл» наразі не здійснює постачання в Угорщину, — сказав Сійярто, не вдаючись у подробиці того, що призвело до зупинки. — Зараз ми працюємо над правовим рішенням».

Міністерство закордонних справ Угорщини, Mol, «лукойл» і українська державна енергетична компанія «Нафтогаз» не відповіли на запит Bloomberg про коментарі. Міненерго росії від коментарів відмовилося.

Згідно з галузевими даними, «лукойл» — одна з кількох російських компаній, які постачають нафту в Угорщину через південну частину нафтопроводу «дружба» в Україні. Наразі Mol покладається на російські постачання двох третин своєї сирої нафти, але оцінює, що він зможе повністю замінити їх із 2025 року, повідомило Fitch Ratings на початку цього року.

Угорщина активізувала енергетичні зв’язки з росією навіть після повномасштабного вторгнення москви в Україну, підписавши кілька угод на збільшення постачань природного газу після того, як прем’єр-міністр Віктор Орбан домігся винятку з енергетичних санкцій Європейського Союзу.

Уряд у Будапешті повернув майже весь надприбуток, отриманий Mol, за допомогою спеціального податку, спрямованого на покриття дефіциту бюджету.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти