В начало

Китай просить державні компанії додати 60 млн барелів нафти до резервів

За даними аналітичної компанії Vortexa й торгових джерел, Китай попросив свої державні нафтові компанії додати 8 млн метричних тонн, або майже 60 млн барелів, сирої нафти до надзвичайних запасів країни, щоб підвищити безпеку постачань.

У разі завершення накопичення запасів стане одним із найбільших у Китаї за останні роки й підтримає світові ціни на нафту, які вже коливаються поблизу двомісячних максимумів у літній сезон подорожей у північній півкулі.

Програма накопичення запасів триває з липня по березень наступного року, а загальний обсяг становитиме чотири дні перероблення на національному нафтопереробному заводі (НПЗ) й приблизно 220 тис. барелів на день (б/д), згідно з підрахунками Reuters.

Зараз Китай імпортує приблизно 11 млн барелів сирої нафти на день.

П'ятьом державним нафтовим компаніям — CNPC, Sinopec, CNOOC, Sinochem і Zhenhua Oil — було доручено накопичувати запаси, повідомили джерела на умовах анонімності, оскільки питання не публічне.

Китай суворо охороняє інформацію про свої державні запаси на випадок надзвичайних ситуацій, що ускладнює вимірювання або відстеження їх рівня.

Vortexa оцінює рівень стратегічних запасів нафти (SPR) Китаю в 290 млн барелів. Для порівняння, за даними Управління енергетичної інформації США, на кінець червня стратегічний резерв нафти США становить 372 млн барелів.

Після відкриття свого першого заповідника в східному Китаї 2006 року Китай зараз керує щонайменше дюжиною баз SPR, в основному вздовж східного й південного узбережжя, включаючи деякі в підземних печерах. Уряд також орендує комерційні майданчики для своїх запасів.

Новий резервуарний парк, що належить CNOOC у провінції Шаньдун, нафтопереробному центрі Китаю, є однією з резервних баз, які отримають новий раунд накопичення, додали джерела.

CNOOC, один із найбільших у країні імпортерів російської нафти, закачав понад 10 млн барелів російської суміші ESPO у свій 31,5-мільйонний барельний резервний майданчик «Шаньдун» у місті Дуньїн, повідомило агентство Reuters у квітні.

Крім того, Zhenhua Oil будує резервний майданчик вартістю 3 млрд юанів ($412,46 млн) з потужністю для 17,6 млн барелів нафти у Вейфані у провінції Шаньдун, який планується завершити до кінця цього року, повідомляє видання Dazhong Daily, кероване урядом провінції.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти