В начало

Aramco й ADNOC зважують пропозиції щодо австралійського Santos – ЗМІ

Saudi Aramco й Національна нафтова компанія Абу-Дабі (ADNOC) окремо розглядали пропозиції щодо Santos. Як повідомляє Bloomberg News, у четвер акції австралійського виробника газу здорожчали на 6,5%.

Як Saudi Aramco, так і ADNOC проводили попередню оцінку Santos як можливої ​​цілі придбання, йдеться у звіті з посиланням на джерела, які повідомили це на умовах анонімності, оскільки інформація була конфіденційною.

Згідно зі звітом, джерела сказали, що Santos може зацікавити інших потенційних покупців. Тривають обговорення, і претенденти ще не вирішили, чи продовжувати робити якісь пропозиції.

Saudi Aramco не відразу відповіла на запит Reuters про коментарі, тоді як ADNOC відмовився від коментарів.

Акції Santos зросли до максимуму в 8,18 австралійського долара, а востаннє здорожчали на 5%, до 8,09 австралійського долара, випереджаючи зростання на 1% у контрольному показнику S&P/ASX200.

Станом на закриття в середу ринкова капіталізація Santos, що базується в Аделаїді, становила $16,63 млрд, що на 1% більше з початку року.

Santos, активи якого простягаються через всю Австралію до Аляски й Папуа-Нової Гвінеї (PNG), протягом останніх кількох років привертали увагу до його бізнесу скрапленого природного газу (СПГ), особливо його частки в PNG LNG.

Торік компанія видобула 91,7 млн барелів нафтового еквівалента (млн б.н.е.) і мала підтверджені та ймовірні запаси 1 661 млн б.н.е. на кінець минулого року.

Її найбільшим проєктом розвитку є газовий проєкт Barossa у водах біля північно-західної Австралії, який зіткнувся з затримками і збільшенням вартості після судових суперечок з групою корінного населення щодо запланованого маршруту газопроводу від родовища.

Акціонер Santos і аналітик применшили ймовірність пропозиції від Aramco або ADNOC.

«Я вважаю, що Santos — це компанія за привабливою ціною з кількома чудовими активами, але попри це мені важко уявити, щоб потенційний покупець помітив свою зацікавленість, перш ніж зробити пропозицію», — сказав Саймон Маухіні, керуючий директор фонду менеджера Аллана Грея.

Старший аналітик MST Financial Саул Кавонік сказав, що Aramco й ADNOC розглядають низку можливостей СПГ, але Santos стане «великим кроком із їхньої зони комфорту» політично, операційно й за розміром.

Австралійська компанія Woodside Energy провела попередні перемовини з Santos на початку цього року щодо створення енергетичного гіганта вартістю $52 млрд, однак дискусії зазнали краху, і Santos заявив, що продовжить розглядати варіанти, щоб розблокувати цінність для своїх акціонерів.

«Santos сам займався покупками деякий час, тому там може бути досить багато гравців, які провели попередні оцінки», — сказав Кавонік, додавши, що внутрішні активи Santos можуть бути перешкодою для будь-якого викупу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти