В начало

Казахстан у І кварталі скоротив транзит LPG через росію на 28%

Казахстан знизив транзитні постачання скрапленого вуглеводневого газу (СВГ) через територію росії в І кварталі поточного року на 28% до відповідного періоду 2023-го – до 65 350 тонн, повідомили Reuters експедитори.

За їхніми даними, казахстанські постачальники у березні відновили експорт СВГ у Латвію після паузи з червня 2022 року, відправивши до цієї країни 2 500 тонн продукту.

Казахстан, після введення з листопада 2023 року обмежень на вивезення СВГ через дефіцит на внутрішньому ринку й закриття маршруту через російську тамань із червня, різко скоротив експорт і тестує альтернативні напрямки.

«Тенгізшевройл» (ТШО) і «Жаїкмунай», єдині експортери СВГ у Казахстані, у березні направили на залізничну станцію «Даугавпілс» у Латвії 2 000 й 500 тонн продукту відповідно, за даними експедиторів.

«Постачання у Латвію приблизно паритетне до експорту в Польщу», — сказав один із трейдерів.

За даними трейдерів, частина обсягів із Латвії далі прямує до Польщі й інших країн східної Європи.

За даними Польської асоціації скрапленого газу (POGP), близько 61% від усіх реекспортних обсягів СВГ з Польщі переспрямовується в Україну.

Основні обсяги СВГ у західному напрямку експортуються через грузинський порт «Батумі» компанією ТШО, у березні постачання становили близько 16 700 тонн проти 14 300 тонн у лютому.

Морський експорт СВГ з Казахстану через російський порт «темрюк» (ТШО) у березні перевищив 3 400 тонн, тоді як у лютому постачань не було.

Компанія «Жаїкмунай» із червня минулого року експортувала основний обсяг СВГ у Польщу, були рідкісні відвантаження в Таджикистан, за оцінкою експедиторів. У березні «Жаїкмунай» спрямував у Польщу близько 3 200 тонн пропан-бутанової фракції.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти