В начало

Казахстан готовий збільшити постачання нафти в Німеччину нафтопроводом «Дружба»

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про готовність збільшити обсяги постачання нафти нафтопроводом «Дружба», повідомляє «Інтерфакс-Казахстан».

«Одним із наших пріоритетів є подальший розвиток кооперації в енергетичній сфері. Як ви знаєте, завдяки нашим домовленостям з початку року Казахстан через магістральний нафтопровід «Дружба» відправив до Німеччини 500 тис. тонн нафти. На прохання німецьких друзів підтверджено мною готовність нашої країни збільшити обсяги постачань нафти і надати їм довгострокового характеру», – сказав Токаєв на прес-конференції за підсумками перемовин із канцлером ФРН Олафом Шольцом, його цитує низка ЗМІ.

Президент Казахстану прибув у четвер з офіційним візитом до Німеччини, де проводить перемовини з німецькою владою, а також братиме участь у зустрічі глав держав Центральної Азії й Німеччини.

Як повідомлялося, 27 вересня в рамках візиту до Казахстану президента ПАТ «транснєфть» було підписано договір про надання послуг із транспортування казахстанської нафти в режимі транзиту через територію росії на 2024 рік та оновлений меморандум про співпрацю між ПАТ «транснєфть» і АТ «КазТранс».

Казахстанська сировина через систему «транснєфті» транспортується в напрямку пункту здачі нафти «Адамова застава» для подальшого постачання в Німеччину, оскільки Європа прагне знизити залежність від російської нафти.

Раніше щорічний транзит казахстанської нафти через рф становив близько 15 млн тонн. З лютого поточного року Казахстан розпочав постачання нафти в Німеччину нафтопроводом «Дружба». Плани на поточний рік передбачають щонайменше 890 тис. тонн нафти. 2024 року Казахстан планує транспортувати до ФРН нафтопроводом «Дружба» 1,2 млн тонн нафти.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти