В начало

Goldman Sachs очікує підвищення ціни на нафту до $95 до грудня

Рішення низки країн ОПЕК+ про скорочення видобутку нафти приблизно на 1,65 млн барелів на добу (б/д) посилило побоювання щодо глобальної рецесії в умовах інфляції й посилення грошово-кредитної політики центробанків, пише Bloomberg.

Білий дім США назвав рішення необдуманим з урахуванням поточної ринкової кон'юнктури й зазначив, що влада співпрацюватиме з виробниками і споживачами з метою контролю цін на бензин усередині країни.

Несподіване рішення про скорочення видобутку відповідає новій стратегії ОПЕК+ діяти на випередження, зазначають аналітики Goldman Sachs Group Даан Струйвен і Каллум Брюс. З їхніх слів, ринкові частки учасників альянсу у такому разі суттєво не зменшуються.

Раніше лідер ОПЕК Саудівська Аравія заявляла, що не змінюватиме обсягів видобутку нафти.

Goldman Sachs підвищив прогноз ціни на сорт Brent на грудень 2023 року з $90 до $95, на грудень 2024 року – з $95 до $100. Серед позитивних чинників банк зазначив відновлення економіки Китаю й стійкість показників рентабельності у нафтопереробці.

«ОПЕК уже не побоюється виведення на ринок великих обсягів сланцевої нафти з США, поки Brent торгується вище за $80 за барель, тому стимулювати зростання цін скороченням обсягів видобутку не так ризиковано, як 5 років тому», – заявив керівник відділу досліджень сировинних товарів у Bank of America Corp. Франсіско Бланш.

Держави ОПЕК традиційно не повністю виконують домовленості зі зниження видобутку, нагадує Бланш. Реальне скорочення в країнах ОПЕК+ може становити близько 700 тис. б/д, вважають аналітики RBC Capital Markets LLC Хеліма Крофт і Крістофер Луні.

BofA підтвердив прогноз ціни на сорт Brent на друге півріччя 2023 року на рівні $90 за барель.

Вартість червневих ф'ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 11:45 за Києвом становить $84,28 за барель, що на $4,39 (5,5%) вище за ціну на закриття попередньої сесії.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти