В начало

«газпром» продовжує зменшувати транзит газу через Україну

«газпром» знову скоротив транзит газу в Європу через Україну – до 24,4 млн кубометрів на 20 січня. Напередодні, 19 січня, обсяг подачі газу вже зменшували на 23%. Про це повідомив представник «газпрому» сєргєй купріянов, пише «Комерсант».

«газпром» здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України в обсязі, підтвердженому українською стороною через ГВС «Суджа», – 24,4 млн кубометрів на 20 січня», – повідомив купріянов.

Зазначається, що заявку на другу прикордонну ГВС, «Сохранівка», відхилено – постачання через неї не здійснюється з травня 2022 року.

Таким чином, обсяг прокачувань опустився нижче від рівня початку січня на 40%. Зниження постачання може бути пов'язано з різким зниженням цін на газ у Європі в січні.

Загалом обсяги транзиту російського газу втричі менші від заброньованої російським «газпромом» гарантованої потужності обсягом 109,6 млн кубометрів на добу. Довгостроковий контракт, укладений на 2020-2024 роки на умовах «качай або плати», передбачає, що росія повинна оплачувати весь заброньований обсяг – 2023 року це 40 млрд кубометрів.

Як повідомлялося, за підсумками 2022 року транзит російського газу через Україну впав до історичного мінімуму – близько 20 млрд кубометрів.

На сьогодні постачання російського газу в Європу здійснюються лише українським маршрутом і «Турецьким потоком».

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти