В начало

«Газпром» підписав меморандум з Іраном про постачання російського газу

російський енергетичний гігант «газпром» підписав меморандум з Національною іранською газовою компанією (NIGC) про постачання російського трубопровідного газу в Іран, повідомляє Reuters.

Жодних подробиць меморандуму, підписаного під час візиту глави «газпрому» алєксєя міллєра до Ірану на церемонії за участю тимчасового президента Ірану Мохаммада Мохбера, не повідомляється.

Іран має другі за величиною газові запаси у світі після росії, і москва давно намагається проникнути в його газовий бізнес. Санкції США завадили доступу Ірану до технологій і уповільнили розвиток його експорту газу.

«газпром» бачив, як його постачання газу в Європу, яке колись було джерелом двох третин його доходу від продажу газу, різко впало до пострадянських мінімумів через розв’язану росією повномасштабну війну проти України. Торік вона зазнала збитків обсягом майже $7 млрд, що стало першим річним збитком з 1999 року.

У липні 2022 року «газпром» підписав меморандум про взаєморозуміння щодо енергетичного співробітництва з Національною іранською нафтовою компанією (NIOC) на суму близько $40 млрд, але жодних конкретних угод із нього не випливає.

За його умовами «газпром» повинен був допомогти NIOC розробити газові родовища Кіш і Північний Парс і шість нафтових родовищ, а також узяти участь у завершенні проєктів скрапленого природного газу (СПГ) і будівництві експортних газопроводів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти