В начало

ExxonMobil вбачає санкційні ризики для транспортування нафти з Казахстану через КТК

Американська ExxonMobil бачить санкційні ризики для транспортування нафти з Казахстану системою Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК).

«У разі розширення існуючих санкцій, пов'язаних із військовими діями в Україні, запровадження нових санкцій, застосування російською федерацією контрзаходів або виникнення інших прямих чи непрямих впливів є ймовірність, що транспортування нафти з Казахстану трубопроводом КТК може бути перервано, скорочено, тимчасово призупинено чи іншим чином обмежено. У такому разі корпорація може зазнати збитків», — йдеться у звіті компанії для Комісії з цінних паперів та бірж США, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Зазначається, що активи, що розташовані в Казахстані, в першому півріччі 2022 року принесли корпорації $1,5 млрд прибутку, а добовий показник видобутку на них склав приблизно 250 тис. б.н.е.

ExxonMobil володіє 25% часткою в ТОВ «Тенгізшевройл» (ТШО), яке займається розробкою нафтових Тенгізського і Королівського родовищ у Казахстані, а також 16,8% часткою у родовищі Кашаган. Нафта, видобута на цих активах, експортується нафтопроводом КТК, у якому «дочці» ExxonMobil — Mobil Caspian Pipeline Company — належить 7,5% акцій.

КТК — основний експортний маршрут для казахстанської нафти, на неї припадає понад 80% обсягів, що прокачуються трубопроводом. Потужність магістралі — 67 млн ​​тонн нафти на рік.

Крім ExxonMobil акціонерами КТК є рф (24% в управлінні «транснєфті», 7% на балансі) — 31%, Казахстан (представлений «Казмунайгазом» — 19% і Kazakhstan Pipeline Ventures LLC — 1,75%) — 20,75%, Chevron Caspian Pipeline Consortium Company – 15%, LUKARCO B.V. – 12,5%, Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited – 7,5%, BG Overseas Holding Limited – 2%, Eni International N.A. NV. — 2% і Oryx Caspian Pipeline LLC — 1,75%.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти