В начало

Equinor придбав 9,8% акцій офшорної вітрової компанії Orsted

Норвезька компанія Equinor купила 9,8% акцій, оцінених приблизно в $2,5 млрд, у данському розробнику офшорних вітрових електростанцій Orsted, оскільки вона прагне створити свій портфель відновлюваних джерел енергії, повідомляє Reuters.

Акції Orsted упали на 69% порівняно з історичним максимумом 2021 року, оскільки морський вітровий сектор зіткнувся зі стрімкими витратами й технічними проблемами з турбінами.

Але Equinor заявила, що її придбання акцій було довгостроковою ставкою на сектор, після того, як норвезька компанія повільно просувалася в досягненні своїх амбітних цілей щодо відновлюваної енергетики.

Угоду буде зараховано до цільового портфоліо відновлюваної енергетики Equinor, додавши 1,7 ГВт чистої генеруючої потужності до мети компанії встановити 12-16 ГВт на 2030 рік, сказав Reuters генеральний директор компанії Андерс Опедаль.

На кінець 2023 року компанія мала менш як 1 ГВт встановлених відновлюваних потужностей.

«Ми розглядаємо це як хороший контрциклічний крок на цей час часу, щоб отримати дуже привабливий портфель», — додав Опедаль.

Ціна акцій Orsted підвищилася більш ніж на 8% після цієї новини, перш ніж скоротити прибуток до зростання на 5,8% о 13:00 GMT. Акції Equinor упали на 3,9%.

Equinor заявив, що не планує збільшувати свою частку понад 10% і не шукатиме представництва в раді директорів.

Найбільший у світі розробник офшорної вітрової енергії торік постраждав від витрат і затримок проєктів, оскільки інфляція підняла ціни на турбіни та інше обладнання й послуги.

«Офшорна вітрова промисловість зараз стикається з низкою проблем, але ми залишаємося впевненими у довгостроковій перспективі цього сектора та вирішальній ролі морської вітрової енергетики в енергетичному переході», — сказав він.

Позиція власності Equinor була створена з часом завдяки поєднанню ринкових покупок і блокової торгівлі, повідомила компанія.

Ця інвестиція робить Equinor другим за величиною акціонером Orsted після уряду Данії.

Борючись за відновлення довіри інвесторів, Orsted у лютому скоротив свої цілі щодо інвестицій і потужностей і призупинив виплати дивідендів у рамках великого перегляду.

«Структурно це нічого не змінює для напрямку, в якому рухається Orsted», — сказав аналітик Sydbank Джейкоб Педерсен.

З його слів, компанія має широку політичну підтримку в Данії, і немає ознак того, що держава відмовиться від своїх 51% акцій.

Данія залучила Goldman Sachs як стратегічного акціонера 10 років тому, коли компанія — раніше DONG Energy — була зосереджена на нафті й газі. Банк Волл-стріт подвоїв свої інвестиції у 8 млрд крон лише через два роки, коли Orsted вийшов на біржу в Копенгагені 2016 року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти