В начало

Chevron продає в Канаді добувні активи за $6,5 млрд

Chevron Corp. погодилася продати частку в нафтових пісках і сланцевих активах на заході Канади Canadian Natural Resources Ltd. за $6,5 млрд. Про це повідомляє Bloomberg.

Згідно з заявою компанії від 7 жовтня, угода стосується 20% частки Chevron у проєкті Athabasca Oil Sands Project і 70% акцій у сланцевому родовищі Duvernay, обидва у провінції Альберта. Ця трансакція з готівкою набула чинності 1 вересня та, як очікується, завершиться протягом ІV кварталу за умови схвалення регуляторних органів.

Продаж активів відбувається тоді, коли Chevron все більше зосереджує свої плани зростання на інших частинах світу, зокрема на Пермському басейні у США й родовищі Тенгіз у Казахстані, де проєкт розширення вартістю $48,5 млрд наближається до завершення.

Chevron також перебуває у процесі придбання Hess Corp. за $53 млрд, угода, яка дасть їй частку у величезному морському родовищі нафти в південноамериканській країні Гайана, одній із найбільших розвідувальних точок світу.

Перед початком регулярних торгів у Нью-Йорку акції Chevron здорожчали на 1,3%. Це останній великий виробник нафти, який відмовився від частки у канадських нафтових пісках.

BP Plc, Shell Plc, ConocoPhillips, Equinor ASA і Devon Energy Corp. останніми роками продали місцевим компаніям угіддя в шахтах і свердловинах Альберти. Це зосереджений контроль над нафтовими пісками у руках канадських виробників, таких як Canadian Natural Resources, Cenovus і Suncor Energy Inc.

Нафтові піски є одними з найбільш шкідливих енергетичних активів для зміни клімату. Нафту з басейну необхідно видобувати з шахт або викачувати зі свердловин, які закачують парою, що робить їх одними з найвищих викидів вуглецю нафти у світі.

Нафтові піски в Канаді видобуваються десятиліттями, але галузь зазнає значних змін після завершення розширення трубопроводу Trans Mountain, який відкрив азійські ринки для нафти країни.

Раніше канадська нафтова промисловість залежала від трубопроводів із США й американських нафтопереробних заводів (НПЗ), що призводило до більших знижок на нафту й залишало її вразливою до цінових шоків. З червня до середини вересня розширення трубопроводу дозволило транспортувати ще 28 млн барелів сирої нафти до західного узбережжя країни, майже дві третини з яких прямували в Китай, Індію, Південну Корею й Бруней.

Сланцева формація Duvernay знаходиться на південному заході Альберти і є багатим джерелом конденсату, легкої нафти й газу. Компанія Chevron була однією з найбільших бурових компаній у регіоні. Canadian Natural Resource очікує, що видобуток з активів становитиме в середньому еквівалент приблизно 60 тис. барелів нафти на день 2025 року, з приблизно 179 млн кубічних футів на день природного газу й 30 тис. барелів на день рідини, йдеться у заяві компанії.

Canadian Natural Resources фінансує угоду за допомогою термінової позики обсягом $4 млрд від Банку Нової Шотландії й Королівського банку Канади. Canadian Natural Resources також оголосила, що збільшить свої квартальні дивіденди на 7%.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти