В начало

Енергетичка спрямувала 42 запити щодо встановлення країни походження пального

За 2022-2023 роки Енергетична митниця ДМС спрямувала компетентним органам іноземних держав 42 запити щодо встановлення країни походження і автентичності документів на пальне, які було подано на митне оформлення.

Про це в інтерв’ю enkorr розповів керівник Енергетичної митниці Анатолій Комар.

«Торік це 40 суб’єктів ЗЕД загальною сумою партій на $56 млн, цього року – 204 суб’єкти на суму $114 млн. Як бачите, цей рік ще не закінчився, а роботи зроблено вдвічі більше, ніж за минулий», – сказав він.

Разом із цим Комар зазначив, що попри те, що торік надання сертифікату походження пального не було обов’язковим, деякі підприємства надавали їх добровільно.

«Тим більше, – пояснює Комар, – що законодавством передбачено надання сертифікатів про походження і в інших випадках, наприклад, з преференційною метою. Тому робота з перевірки документів, що подавалися для підтвердження країни походження, здійснюється митницею на постійній основі».

З його слів, запити було надіслано у Польщу, Італію, Болгарію, Румунію, Латвію, Литву, Туніс, Молдову, Казахстан, Естонію тощо.  Проте відповіді від органів інших країн доводиться чекати по 2 і більше місяців.

Та ця робота, каже Комар, дала свій ефект – за результатами отриманих відповідей було розпочато 98 справ про порушення митних правил.

«Це стосується не тільки підтвердження країни походження, також встановлено й інші факти недостовірного декларування товарів (недостовірні дані щодо кількісних, вартісних або якісних показників). Вартість товарів, щодо яких порушено справи, становить близько 372 млн грн», – розповів він.

Повний текст інтерв’ю читайте за посиланням.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти