В начало

Експорт російської нафти через її мережу «транснєфті» впав 2023 року на 6,5%

російська державна нафтопровідна монополія «транснєфть» заявила, що експорт російської сирої нафти через її трубопроводи торік упав на 6,5%, тоді як загальні постачання нафти через її мережу 2023 року залишилися на рівні 2022-го.

«транснєфть» постачає понад 90% всієї нафти, що видобувається в росії.

У компанії зазначили, що постачання нафти через її трубопроводи в Китай 2023 року становили 40 млн метричних тонн, не змінившись порівняно з попереднім роком.

У компанії також заявили, що експорт нафти через чорноморський порт «новоросійськ» зріс торік на 3,1%, до 30 млн тонн, незважаючи на погодні умови, оскільки шторми перешкоджали навантаженню нафти протягом 110 повних днів 2023 року з точки виходу.

Експорт нафти з балтійських портів «приморськ» і «усть-луга» зріс на 6,5% і 9%, до 44,4 млн тонн і 34 млн тонн відповідно.

Постачання сирої нафти через тихоокеанський порт «козьміно» підскочили на 9,4%, до 42,8%.

Постачання включають обсяги транзиту з інших країн, наприклад Казахстану.

Зростання постачань через порти на 7,2% було компенсовано падінням експорту на 60% через побудований за радянських часів газопровід «дружба» до Європи.

російські трубопровідні постачання нафти в Європу виключені з-під ембарго ЄС, але цей маршрут проходить через білорусь та Україну і перебуває під постійним ризиком перебоїв, оскільки росія спрямувала тисячі військ в Україну 2022 року, розпочавши повномасштабний наступ.

Німеччина й Польща також вирішили відмовитися від російської нафти на тлі серйозних політичних наслідків навколо України. Казахстан погодився постачати нафту в Німеччину цим маршрутом, прагнучи збільшити його до 1,2 млн тонн 2024 року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти