В начало

Експорт палива рф досягає 15-місячного мінімуму на тлі місцевого попиту

російський експорт нафтопродуктів скоротиться до 15-місячного мінімуму на тлі високого внутрішнього попиту на дорожнє паливо й через те, що деякі продукти перевищили ліміти цін «Великої сімки». Про це повідомляє Bloomberg.

За даними Vortexa Ltd., зібраними Bloomberg, країна постачала 2,24 млн барелів нафтопродуктів на день протягом перших 20 днів серпня, що на 14% менше, ніж у липні. Це найнижчий показник із травня 2022 року й приблизно на 5% нижче від рівня минулого року, коли Європа все ще була найбільшим ринком для російського палива.

За російським експортом уважно стежать, щоб отримати підказки щодо видобутку сирої нафти, оскільки москва вирішила приховати офіційні дані. Щоб допомогти місцевим постачанням, уряд рекомендував виробникам нафти переспрямувати бензин і дизельне пальне з експорту на внутрішній ринок. У той же час кілька російських нафтопродуктів порушили обмеження цін, встановлені G-7, ускладнюючи доступ трейдерів до послуг доставки і страхування.

Потоки нафтопродуктів також знизилися цього місяця, незважаючи на підвищені темпи переробки сирої нафти в першій половині серпня. Експорт російської сирої нафти впав найнижче з січня після незрозумілого уповільнення в чорноморському порту «новоросійськ», а також обіцяного скорочення виробництва.

«Зараз ми все ще перебуваємо в сезоні піку попиту в росії», — сказав Девід Вех, головний економіст Vortexa.

Постачання дизельного пального і газойлю, на які припадає близько 45% російського експорту нафти, впали до трохи нижче 1 млн барелів на день (б/д), що є найнижчим показником із травня. Потоки в більшість регіонів скоротилися, за винятком Африки, де експорт до Лівії затримався. Потоки бензину і компонентів суміші впали на 43%, до 66 тис. б/д.

Експорт нафти впав до 371 тис. б/д, що на 22% нижче від рівня, який спостерігався за той самий місяць торік, зі значним падінням вантажів, що прямують до Азії й Близького Сходу. Потоки авіаційного палива зросли до майже 30 тис. б/д.

Потоки мазуту, які складають майже третину загального експорту продукції, впали лише до 624 тис. б/д. Це найнижчий показник із березня 2022 року, коли США — тоді головний покупець продукту — заборонили імпорт російської нафти після повномасштабного вторгнення москви в Україну.

Зменшення експорту низьковартісної продукції, як-от мазуту й нафти, які обмежені $45 за барель, «ставить питання, чи можуть російські гравці мати проблеми з пошуком суден», сказав Вех. росія також може «тимчасово зменшити пріоритетність цього експорту, як вона робила аналогічне протягом місяців після початку війни», пояснив він.

Експорт сировини для нафтопереробних заводів, як-от вакуумного газойлю, продовжив відновлення в липні, і наразі відвантажено 148 тис. б/д.

Обсяги відвантаження, ймовірно, буде переглянуто, оскільки спостерігаються нові вантажі до кінця місяця.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти