В начало

Експорт дизелю з США до Європи досяг рекордного рівня

Експортне завантаження дизельного пального з США до Європи зросло до рекордно високого рівня в липні, оскільки торговельний арбітраж щодо дизельного пального США з узбережжя Мексиканської затоки до Європи залишався стабільним, фрахтові ставки знизилися, а саудівський експорт різко впав.

Згідно з даними відстеження руху суден від S&P Global Commodities, завантаження американського дизельного пального, що прямує до Європи, цього місяця зросло більш ніж наполовину — до 517 тис. барелів на день (б/д), порівняно з 330 тис. б/д у червні, що є найвищим рівнем із липня 2018 року.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року Європа все більше покладається на дизель від США, оскільки санкції проти російської нафти змушують нафтопереробників і маркетологів палива покладатися на економіку трансатлантичного торгового арбітражу, щоб отримати достатню кількість постачань. Саудівська Аравія, Індія й Туреччина також допомогли заповнити дефіцит дизельного пального у регіоні. Водночас російське дизельне пальне, яке шукає нові ринки, дедалі більше витісняє експорт дизельного пального з США у Бразилію, залишаючи більше американських барелів для експорту в Європу.

До розв'язаної росією повномасштабної війни проти України російське дизельне пальне становило понад 40% від загального імпорту дизельного пального в Європу. Згідно з останніми даними, липневий рівень імпорту дизельного пального США у регіон зараз залишається на тому ж рівні, що становить 38% від загального імпорту, або 1,37 млн б/д за 1-23 липня.

Потоки дизельного пального з США в Європу різко зросли, оскільки експорт із Саудівської Аравії впав у червні й липні, свідчать дані про доставку. Після постачань понад 300 тис. б/д ДП, імпортованого в Європу у квітні й травні, експорт дизелю в Саудівську Аравію впав до мінімуму в 66 тис. б/д протягом перших трьох тижнів липня.

Згідно з оприлюдненими даними, найбільші обсяги постачання дизельного пального з США у регіон припадають на Нідерланди й Бельгію, де розташовані центри перероблення й зберігання нафтопродуктів в Амстердамі, Роттердамі й Антверпені. Постачання у Великобританію, Іспанію й Францію також зросли протягом останніх тижнів.

Зростання дизпального в США для задоволення європейського попиту відбувається завдяки тому, що нафтопереробні заводи (НПЗ) на узбережжі Мексиканської затоки нарощують виробництво через технічне обслуговування, а середні дистиляти залишаються сильними в Європі.

Згідно з офіційними даними уряду, рівень використання НПЗ США зріс з приблизно 80% у лютому до 95% у перший тиждень липня, що є найвищим показником із першого тижня червня 2023 року.

Багато заводів на узбережжі Мексиканської затоки США відновили плановий ремонт у І кварталі, збільшивши виробництво. У результаті виробництво дистиляту в США зросло до 5,23 млн б/д за тиждень до 12 липня, що є найвищим показником з червня 2023 року, свідчать оприлюднені дані.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти