В начало

Документальні перевірки на АЗС потрібно повернути – Держекоінспекція

Одним зі шляхів розв’язання проблеми неякісного пального на ринку України сьогодні є відновлення камеральних (документальних) перевірок на АЗС. Про це заявила Державна екологічна інспекція (ДЕІ) України на своїй сторінці в мережі Facebook.

Такі перевірки, на думку представників служби, дадуть змогу мінімізувати обсяги неякісного пального, що потрапляють на український ринок внаслідок війни.

«Українці мають право на якісне пальне, незалежно від ситуації й воєнного стану», — йдеться у повідомлені.

У ДЕІ  нагадали, що наразі, у зв’язку із введенням воєнного стану, спеціалісти Держекоінспекції тимчасово не здійснюють державного ринкового нагляду на відповідність вимогам технічного регламенту бензинів.

«Тому можна стверджувати, що виникає прямий ризик для споживачів стати жертвою нечесних на руку підприємців, які розуміють, що через заборону проведення перевірок характеристик продукції поширювачів і виробників можна зловживати цією ситуацією й продавати неякісне пальне», — зазначили у Держекоінспекції.  

Нагадаємо, через високий видобуток газоконденсату, знищення легальних НПЗ і високі закупівельні ціни на імпорт (зліт світових цін плюс націнки закордонних постачальників плюс витратна логістика) в Україні відбувся ренесанс міні-НПЗ, продукт яких постачається на деякі АЗС.

За оцінками Консалтингової групи «А-95», зараз міні-НПЗ переробляють щомісяця мінімум 35 тис. т газового конденсату й нафти, з яких отримують біля 20 тис. т бензинів і 10 тис. т дизпального. За новими ставками акциз із такого обсягу становить 1,7 млрд грн. Проте ці виробники його не сплачують.

На думку директора «А-95» Сергія Куюна, держава має посилити контроль за сплатою акцизу на пальне, оскільки повернення акцизів на нього додатково стимулюватиме діяльність нелегальних виробників.  

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти