В начало

Доходи росії від нафти і газу підскочили в лютому через збільшення бюджету

Доходи росії від нафти й газу зросли більш ніж на 80% у лютому порівняно з аналогічним місяцем 2023 року – до понад $10 млрд – через підвищення цін на нафту, оскільки її виробники протистояли західним санкціям, повідомляє Bloomberg.

Минулого місяця надходження до бюджету від податків на нафту і газ становили 945,6 млрд руб. ($10,4 млрд), повідомило міністерство фінансів рф 5 березня. Згідно з підрахунками Bloomberg на основі даних, податки на нафту й нафтопродукти, на які припадає 84% загальних доходів від вуглеводнів, зросли більш ніж удвічі.

Податки на нафту було розраховано на основі середньої ціни на Urals — основну експортну суміш росії — $65 за барель. Це менше ніж $50 рік тому.

Щоб обмежити нафтові доходи росії, західні країни запровадили санкції, які підштовхнули ціну на Urals до рівня нижче від $50 за барель у лютому 2023 року.

Тоді Європейський Союз заборонив більшість морського імпорту сирої нафти й нафтопродуктів з росії, а країни G-7 встановили обмеження ціни на нафтові вантажі країни в $60 за барель. Хоча покупці з інших країн могли вільно купувати російські барелі за вищою ціною, їм не дозволено користуватися західними послугами, такими як страхування й доставка цих постачань.

москва знівелювала вплив обмеження ціни, використовуючи величезний тіньовий флот танкерів і співпрацюючи з незахідними покупцями, посередниками і постачальниками послуг.

Однак США та їх союзники з листопада посилили контроль за дотриманням обмеження цін, наклавши санкції на кілька суден і трейдерів за порушення обмежень. Жорсткіша позиція знову розширила дисконт Urals до еталонного сорту Brent.

Але щоб захистити грошові потоки до бюджету, росія активувала так званий механізм мінімальної ціни, зобов’язуючи виробників платити податки на основі штучної знижки на $15 за барель Urals до Brent. Гроші до бюджету надійшли в лютому. Згідно з даними Argus Media Ltd, реальна знижка, з якою виробники продавали свої вантажі Urals, у січні в російських портах становила в середньому понад $18.

З 2019 року росія поступово знижувала експортні мита на нафту і нафтопродукти і повністю їх скасувала з цього року. У той же час влада підняла податок на видобуток нафти, щоб компенсувати недоотримання надходжень від експортного мита. У результаті доходи росії від податку на видобуток нафти досягли максимуму за майже два роки.

росія також виплатила 127,9 млрд руб. субсидій своїм нафтопереробникам у лютому за внутрішній продаж дизельного пального й бензину, свідчать дані міністерства. Платежі, які зазвичай знижують доходи від нафти, частково компенсували нафтопереробникам розрив між цінами на моторне паливо на місцевому ринку й за кордоном.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти