В начало

Доходи росії від експорту енергоресурсів у вересні впали на 14%

У вересні 2022 року росія зменшила доходи від експорту викопного палива порівняно із серпнем приблизно на 14%. Про це з посиланням на Центр досліджень енергетики і чистого повітря (Centre for Research on Energy and Clean Air — CREA) повідомляють «Порти України».

«Найбільших втрат зазнали експорт газу в Європу й експорт сирої нафти по всьому світу», — йдеться у повідомленні.

Минулого місяця ЄС залишався найбільшим імпортером викопного палива з росії. При цьому постачання постійно знижувалися з серпня. Експорт трубопровідного газу, нафти й вугілля впав, тоді як експорт СПГ не змінився.

У розрізі країн ЄС стрімко впав імпорт Німеччини через припинення постачань газу газопроводом Nord Stream. Імпорт сирої нафти був в основному стабільним, тоді як у Греції спостерігався стрибок імпорту нафтопродуктів. Франція була основним імпортером СПГ, обсяги якого не змінилися з серпня. Імпорт СПГ в Іспанію впав після різкого зростання в липні-серпні.

Загалом вартість викопного палива, яке росія експортувала в ЄС після початку вторгнення в Україну, на кінець вересня перевищила €100 млрд.

У вересні найбільше зростання доходів росії від експорту енергоресурсів забезпечили Індія, Китай, Туреччина й Малайзія.

Імпорт Китаєм російської сирої нафти почав падати у вересні, ймовірно через загальне падіння попиту на нафту. Імпорт Індії продовжує залишатися нижчим від піку, досягнутого в травні. Імпорт нафти в Малайзію різко зріс наприкінці вересня, як і імпорт СПГ в Японію і вугілля в Південну Корею.

Загалом загальний експорт росії в країни, що не входять у ЄС, з березня в основному стабільний, тоді як експорт у ЄС скоротився вдвічі, що призвело до загального падіння російського експорту викопного палива на 30% за обсягом.

За даними CREA, росія за перші 100 днів після повномасштабного вторгнення в Україну експортувала викопних енергоресурсів на €93 млрд, Євросоюз імпортував 61% усього обсягу на суму приблизно €57 млрд.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти