В начало

Будівництво газопроводу рф в Китай опинилося під загрозою зриву

Будівництво газопроводу «сила Сибіру-2» до Китаю, яке росія планувала розпочати у першому кварталі 2024 року, можуть відкласти. Про це пише The Financial Times із посиланням на керівництво Монголії, через територію якої має проходити магістраль.

росія з Китаєм досі не узгодили ключових деталей проєкту, повідомив прем'єр Монголії Лувсаннамсрайн Оюун-Ердене. «Цим двом сторонам все ще потрібен час, щоб провести детальніші економічні дослідження», – зазначив він.

Зі слів прем’єра, рекордні світові ціни на газ за останні два роки ускладнили перемовини. «Китайська й російська сторони все ще проводять розрахунки й оцінки, працюючи над економічними вигодами», – сказав Оюун-Ердене.

25 січня віцепрем'єр рф алєксандр новак заявив, що терміни будівництва «сили Сибіру-2» та його основні техніко-економічні показники будуть остаточно визначені «після підписання угод з китайськими партнерами».

У жовтні віцепрем'єрк рф вікторія абрамченко казала, що будівництво магістралі розпочнеться у першому кварталі 2024 року – одразу після затвердження проєктної документації для газопроводу «союз схід» через Монголію.

Зазначається, що новий контракт із Китаєм дуже потрібен «газпрому», який втратив європейський ринок і більше половини експорту після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Прокачування газу в Європу впало до мінімуму з останніх років СРСР. Також «газпром» був змушений зменшити видобуток практично на третину – рекорд у своїй історії. Компанія розраховувала ввести «силу Сибіру-2» в експлуатацію до 2030 року.

Торік президент росії владімір путін двічі зустрічався з головою Китаю Сі Цзіньпіном, намагаючись переконати його погодитися на проєкт, який кремль просуває вже понад сім років, але обидва рази перемовини закінчилися нічим.

Наприкінці травня минулого року стало відомо, що замість «сили Сибіру-2» потужністю 50 млрд кубометрів Китай вирішив надати пріоритет новому газопроводу з Туркменістану. Хоча туркменський газ обходиться на 30% дорожче за російський, а перемовини про знижку з Ашхабадом не принесли результату, Пекін дав «зелене світло» проєкту «Лінія D», за яким із Туркменістану імпортуватиметься 30 млрд кубометрів щорічно, повідомляли джерела Reuters.

Китай уже отримує газ зі східної частини росії по першому газопроводу «сила Сибіру», який почав працювати 2019 року. Торік ним було транспортовано близько 23 млрд кубометрів газу, проте це компенсує лише одну восьму від колишнього експорту в Європу, який на піку доходив до 170-180 млрд кубометрів на рік.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти