В начало

Санкції обмежують постачання «сибуру» LPG-танкерів для усть-луги

Найбільша російська нафтохімічна компанія й експортер скрапленого нафтового газу (LPG) «сибур» скорочує експорт LPG з балтійського порту «усть-луга» через нестачу газових танкерів на тлі санкцій, повідомили Reuters два джерела в галузі.

Скорочення постачань ще більше підірвало російський експорт палива, який уже постраждав від пожеж і атак безпілотників, зокрема в порту.

Експорт скрапленого газу з усть-луги вже знизився в січні приблизно до 50 тис. метричних тонн з 67 тис. тонн у середньому щомісяця торік, показали дані LSEG з відстеження руху суден.

Згідно з фінансовими даними Navigator Gas, термін тайм-чартерного контракту «сибуру» з компанією на два газовози Navigator Leo і Navigator Libra закінчився в грудні 2023 року.

Дані відстеження руху суден від LSEG показали, що ці два танкери відправляли до 40% загального експорту LPG з усть-луги, де Sibur є єдиним постачальником LPG на експортний термінал у порту.

«Якщо «сибур» не знайде заміну танкерам Navigator Gas, він ризикує істотно скоротити перевалку в усть-лузі», — сказало одно з джерел.

Інше джерело повідомило, що «сибуру» буде важко знайти інші танкери льодового класу через санкції Євросоюзу і США.

Минулого місяця Рада ЄС прийняла 12-й пакет санкцій проти росії через розв’язану нею повномасштабну війну в Україні, запроваджуючи нову заборону на імпорт LPG.

«сибур» збільшив експорт LPG з усть-луги 2023 року на 8%, до 806 тис. тонн, продовжуючи переспрямовувати постачання з Європи в Африку, Близький Схід і Азіатсько-Тихоокеанський регіон.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти