В начало

Болгарія вирішила достроково відмовитись від російської нафти

Комітет з економічної політики Народних зборів (парламенту) Болгарії у другому читанні змінив рішення про дострокову відмову від російської нафти, процес буде поетапним і завершиться 1 жовтня 2024 року, повідомляє Болгарське національне радіо (БНР).

Лідери ЄС минулого року досягли угоди про запровадження часткового нафтового ембарго проти рф, яке торкається постачання нафти морем. При цьому Болгарія тоді домоглася винятку з ембарго ЄС на постачання російської нафти, яка доставляється морським шляхом, до кінця 2024 року.

Однак у болгарському парламенті обговорювали дострокоу відмову від імпорту, і два тижні тому економічний комітет у першому читанні ухвалив законопроєкт, який передбачає скасування винятку у 30-денний термін.

У середу на слуханнях у комітеті міністр економіки Богдан Богданов заявив, що запровадження заборони на імпорт російської нафти в рамках 30-денного терміну призведе до стрибка цін на пальне.

«Реалістичний термін для скасування відступу – це 12 місяців, або 1 жовтня 2024 року. За 30-денного терміну ризики високі. Я не можу точно передбачити, якими будуть ціни, але вони зростуть значно, і з'являться можливості для спекуляцій, і, можливо, навіть дефіцит палива», — заявив міністр.

Як пише газета «24 години», згідно із законопроєктом у новій редакції, НПЗ «лукойл» у Бургасі матиме право переробляти не більше 80% нафти російського походження до 31 грудня 2023 року, не більше 75% до 31 березня 2024 року, не більше 50% до 30 червня 2024 року й не більше 25% до кінця вересня наступного року. Першого жовтня 2024 року «лукойл» буде змушений остаточно перейти на переробку нафти неросійського походження.

Рішення Комітету не остаточне, його має бути затверджено на пленарному засіданні Народних зборів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти