В начало

Болгарія прагне відродити проєкт трансбалканського трубопроводу для постачання неросійської нафти

Болгарія прагне відродити проєкт трансбалканського нафтопроводу, щоб забезпечити постачання неросійської сирої нафти для свого єдиного нафтопереробного заводу в Чорному морі, який контролює російська компанія «лукойл», заявив у вівторок президент Румен Радєв.

Зі слів Радєва, Софія веде перемовини з сусідньою Грецією про будівництво 300-кілометрового нафтопроводу для транспортування сирої нафти з грецького порту «Александруполіс» на Егейському морі до болгарського чорноморського порту «Бургас».

Як повідомляє Reuters, Болгарія отримала дворічне звільнення від заборони Європейського Союзу на імпорт російської нафти, запровадженої через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Однак країні необхідно забезпечити достатню кількість неросійської сирої нафти, щоб продовжити роботу на Чорноморському нафтопереробному заводі з потужністю 196 тис. барелів на день (б/д) після того, як 2024 року закінчиться виняток щодо російської нафти, кажуть урядовці. НПЗ забезпечує понад 75% палива для місцевого ринку.

2011 року Болгарія відмовилася від проєкту нафтопроводу, який тоді було спрямовано на перекачування до 50 млн тонн російської нафти на рік через свою територію в Грецію, через економічні й екологічні міркування. Тоді його орієнтовна вартість становила 1 млрд євро ($1,08 млрд).

«Ми домовилися з грецьким прем'єр-міністром, з грецьким президентом якнайшвидше відновити проєкт «Бургас-Александруполіс», але цього разу постачання повинні йти з Александруполіса в Бургас», — сказав Радєв на енергетичному форумі.

«Це потрібно нашому НПЗ, як і іншим НПЗ у Чорноморському регіоні, щоб вони могли отримувати нафту з усього світу. Це дуже важливий крок зі стратегічним значенням», — додав він.

Постачання неросійської нафти на болгарський нафтопереробний завод на Чорному морі може бути ускладнено через перевантажену протоку Босфор, що робить проєкт нафтопроводу з Грецією привабливим і економічно ефективнішим варіантом, кажуть чиновники.

Міністр енергетики Болгарії Россен Христов висловив надію, що меморандум про взаєморозуміння з Грецією буде підписано протягом наступних кількох тижнів, щоб дві країни могли почати працювати над тим, як структурувати проєкт трубопроводу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти