В начало

Aramco відмовилася від будівництва НПЗ, переспрямовуючи інвестиції в Азію

Saudi Aramco скасувала плани будівництва нафтопереробного заводу (НПЗ) й хімічного проєкту в королівстві й переглядає три інші проєкти, оцінюючи плани витрат з акцентом на розширення в Азії, повідомляє Bloomberg.

Aramco та її підрозділ Sabic не будуть продовжувати будівництво НПЗ потужністю 400 тис. барелів на добу (б/д) у Рас Аль-Хайрі на узбережжі Перської затоки Саудівської Аравії, а пропозицію перенести проєкт до Джубайля також було відкладено, зі слів джерел, обізнаних із ситуацією.

Скасування є ознакою того, що Aramco переналаштовує свої витрати на хімічні речовини до Азії, де вона проводить низку угод у Китаї, які також гарантуватимуть довгостроковий попит на саудівську нафту. Aramco вважає, що використання таких товарів, як пластик, перевершить зростання споживання бензину й дизельного пального на тлі енергетичного переходу, причому більша частина розширення хімічних речовин, ймовірно, надходить з Азії.

Невизначеність щодо потужності попиту в Саудівській Аравії, де Aramco вже розширює інші хімічні об’єкти, також є чинником, який змушує компанію переглянути витрати на багатомільярдні інфраструктурні проєкти, зі слів джерел, які прокоментували проблему на умовах анонімності, оскільки інформація не публічна.

Три заплановані хімічні підприємства в Джубайлі та Янбу на Червоному морі перевіряються, щоб визначити, чи продовжить компанія інвестиції, повідомили знайомі з планом джерела.

Огляд також є останнім свідченням того, що Саудівська Аравія бореться з будівництвом великих промислових об’єктів. Королівство хоче розвивати виробництво й технологічні галузі, які могли б використовувати хімічні речовини, вироблені на місці. Але воно переглядає деякі ширші інвестиційні плани, намагаючись впоратися з масштабом економічного поштовху кронпринца Мохаммеда бін Салмана.

Хімічний підрозділ Aramco Sabic, у якому йому належить 70% акцій, у листопаді 2022 року вперше оголосив про плани щодо нафтопереробного й хімічного заводу в Рас-ель-Хайрі, а через рік заявив, що дві компанії все ще працюють над проєктом.

Aramco продовжує окреме розширення НПЗ, яким вона керує разом із TotalEnergies SE в Джубайлі.

Саудівська компанія веде перемовини про купівлю 10% акцій китайської Hengli Petrochemical Ltd. і прагне укласти аналогічні угоди з двома іншими китайськими компаніями. Минулого року вона уклала окрему угоду на $3,4 млрд на частку в Rongsheng Petrochemical Co. Головний виконавчий директор Амін Насер також назвав Південну Корею й Індію потенційними напрямками для інвестицій.

Багаті на нафту країни Близького Сходу вже давно виробляють певну нафтохімічну продукцію, яка використовується для виробництва таких продуктів, як пластик і упаковка, щоб використовувати свої дешеві джерела енергії. Протягом багатьох років вони продавали енергію виробникам хімікатів у Японії, Кореї й Китаї, але тепер намагаються отримати більшу частку виробництва цих хімікатів самостійно на великих азійських ринках.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти