В начало

Aramco бачить зростання попиту на нафту через відновлення Китаю й авіації

Найбільша нафтова компанія світу впевнена, що цього року попит значно зросте, оскільки Китай відновить свою економіку й відновиться ринок авіації, повідомляє Bloomberg.

«Ми дуже оптимістичні щодо повернення попиту на ринок, — сказав в інтерв’ю головний виконавчий директор Saudi Aramco Амін Нассер. — Ми починаємо бачити хороші ознаки, що надходять з Китаю. Сподіваюся, у найближчі кілька місяців побачимо там більше зростання економіки».

Зі слів Нассера, попит на авіаційне паливо зараз приблизно на 1 млн барелів на день (б/д) нижче від рівня до пандемії, що приблизно вдвічі менше, ніж рік тому. «Це пожвавлюється», — сказав він на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Ціни на нафту стрімко підскочили 2022 року. Ціна на нафту марки Brent зросла майже до $130 за барель після повномасштабного нападу росії на Україну, але впала в останні місяці, оскільки економіка Китаю, США і Європи сповільнилася. Він торгується на рівні близько $86,80 за барель, що на 1% більше порівняно з кінцем грудня.

Багато банків Уолл-стріт, включаючи Goldman Sachs Group Inc., очікують, що у другій половині року ціна підніметься вище $100 за барель. Вони посилаються на глобальне економічне відновлення до того часу, низькі запаси палива в таких країнах, як США, і потенціал падіння російського експорту, оскільки Захід посилить санкції.

Нассер повторив, що компаніям потрібно більше інвестувати у видобуток нафти. З його слів, незадіяні потужності становлять 2 млн б/д, що ледь перевищує загальний попит на рівні 100 млн барелів, і, ймовірно, скоротиться, коли Китай припинить карантинні заходи через коронавірус.

Зі слів генерального директора, світові потрібно від 4 до 6 млн барелів нового виробництва на день, щоб компенсувати природне скорочення існуючих родовищ.

«Ми переходимо до ситуації, коли розмиваємо резервні потужності, і будь-які перебої в постачанні матимуть величезний вплив», — сказав він.

«Ми опинимося в ситуації, подібній до тієї, що сталася з природним газом», — сказав він, маючи на увазі, як ціни на паливо підскочили до еквівалента $250 за барель після вторгнення росії в Україну торік у лютому.

Державна компанія Саудівської Аравії бачить, що попит на нафту продовжуватиме зростати до кінця десятиліття, попри те, що електромобілі стають усе більш популярними, а інвестори вкладають гроші у відновлювані джерела енергії.

«Це компенсує частину попиту» на нафту, сказав генеральний директор. Проте 2030 року споживання сирої нафти, «безумовно», буде вищим.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти