В начало

АМКУ оштрафував BASF й інвесткомпанію російського олігарха за злиття

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував інвесткомпанію LetterOne Holdings (Люксембург) російського бізнесмена Михайла Фрідмана і німецький хімічний концерн BASF на суми по 25 млн грн за здійснення концентрації шляхом отримання компанії Wintershall Dea (Німеччина) без отримання відповідного дозволу регулятора. Про це повідомила прес-служба АМКУ, пише «Інтерфакс-Україна».

Згідно з повідомленням, відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 26 жовтня.

Компанії Wintershall (дочірнє підприємство BASF) і DEA (Deutsche Erdoel AG, належала LetterOne) завершили процедуру злиття ще у травні 2019 року, внаслідок чого об'єднана компанія Wintershall DEA стала найбільшою європейською приватною нафтогазовою компанією. Вартість угоди тоді не називалася.

BASF отримав 67% акцій об'єднаної компанії, а LetterOne Михайла Фрідмана, Германа Хана й Олексія Кузьмичова – решту 33%.

LetterOne була заснована і на момент угоди контролювалася російськими бізнесменами, які були зокрема співвласниками «Альфа-Банку» і його дочірнього «Альфа-Банку Україна» (нині націоналізований «Сенс Банк»), Михайлом Фрідманом, Германом Ханом і Олексієм Кузьмичовим.

Wintershall Dea була партнером російського «газпрому» у низці проєктів з видобутку вуглеводнів. Наприкінці 2022 року вона оголосила про вихід із росії й пов'язане з цим списання EUR5,3 млрд. У компанії пояснили це рішення діями російської влади.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти