В начало

Adnoc і Gunvor продовжили переговори щодо укладення інвестиційної угоди

Національна нафтова група шукає міноритарну частку в трейдері сировинних товарів, оскільки вона прагне диверсифікувати свій потік доходу, пише Financial Times.

Національна нафтова компанія Абу-Дабі та енергетичний торговий дім Gunvor продовжують ексклюзивний період для переговорів про угоду, намагаючись досягти угоди щодо можливих інвестицій.

Люди, близькі до угоди, кажуть, що обговорення може призвести до того, що Adnoc придбає міноритарну частку в Gunvor, чистий прибуток якого зріс до 841 мільйона доларів у першій половині минулого року — це більше, ніж прибуток за весь рік у 2021 році — оскільки енергетичні ринки зазнали хвилювання Росії повномасштабне вторгнення в Україну.

Ексклюзивний період для переговорів, які почалися минулого літа, мав закінчитися наприкінці грудня, за словами людей, знайомих з цим питанням.

Adnoc, яка є державним виробником нафти в Об’єднаних Арабських Еміратах і викачує приблизно 4 відсотки всіх світових поставок сирої нафти, працює над диверсифікацією своїх потоків доходів і створенням свого торгового підрозділу.

Gunvor — співзасновником у 2000 році виконавчий директор Торбйорн Тернквіст і російський олігарх Геннадій Тимченко — прагне залучити кошти для стимулювання зростання.

Торгове відділення Adnoc готується відкрити свій перший офіс у Швейцарії цього року в рамках планів розширення підрозділу.

Виконавчий директор Султан Ахмед Аль-Джабер, який також буде президентом цьогорічного кліматичного саміту ООН, коли ОАЕ прийматимуть зустріч у листопаді та грудні, раніше заявив, що хоче «збільшити вартість» кожного бареля нафти Adnoc за рахунок інвестицій у переробку. і торгова потужність.

Але переговори іноді заривалися через те, що обидві компанії мали різне походження: Adnoc – це державний енергетичний бегемот, який заснував свій торговий підрозділ менше п’яти років тому, а Gunvor відома своєю агресивною культурою та колись тісними зв’язками з Росія.

Gunvor є одним із небагатьох великих незалежних трейдерів сировинними товарами, включаючи Trafigura, Vitol і Mercuria, які відіграють значну роль у світовій торгівлі енергоносіями, діючи як посередники та оператори інфраструктури, такої як термінали та нафтопереробні заводи.

Минулого року торгові доми отримали безпрецедентні прибутки через нестабільність на ринках нафти та газу, спричинену вторгненням Росії в Україну.

Торнквіст, який контролює майже 90 відсотків Gunvor, деякий час розглядав можливість продажу. У 2019 році він провів невдалі переговори з алжирською державною енергетичною компанією Sonatrach і обговорював потенційні зв’язки з іншими торговими домами в минулому, за словами людей, знайомих з дискусіями.

Хоча коріння Gunvor лежить у торгівлі російською нафтою, останніми роками вона розгалужилася й стала одним із найбільших у світі трейдерів скрапленого природного газу.

У 2014 році, незадовго до того, як співзасновник Gunvor Тимченко потрапив під санкції з боку уряду США за його ймовірні зв’язки з президентом Володимиром Путіним, російський трейдер продав свою частку Торнквісту, а потім покинув компанію. Державний департамент США тоді стверджував, що сам Путін може «мати доступ до коштів Gunvor», не надавши доказів.

Gunvor завжди рішуче заперечувала звинувачення у своїх зв’язках із Путіним і витратила дев’ять років після відходу Тимченка на диверсифікацію свого бізнесу від російського сектору, наприклад продавши більшу частину своєї частки в нафтовому терміналі в Усть-Лузі, неподалік від кордону з Естонією.

Товарний трейдер, незважаючи на свій рекордний прибуток за півріччя 2022 року, також зіткнувся з фінансовим тиском через високі вимоги до маржинальності торгових домів через надзвичайну волатильність на енергетичних ринках минулого року.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти