В начало

Угорщина зможе експортувати нафтопродукти зі словацького НПЗ MOL

Угорщина домоглася винятку й зможе експортувати зі словацького НПЗ нафтогазової компанії MOL близько 30% нафтопродуктів після 5 лютого в Австрію, Чехію й Польщу, заявили в компанії MOL.

У компанії зазначили, що після 5 лютого, коли набувають чинності санкції на російські нафтопродукти, MOL зможе забезпечити безперебійне постачання палива на внутрішній ринок зі свого нафтопереробного заводу в угорській Сазхаломбатті, оскільки вона має право переробляти російську нафту, що надходить трубопроводом «Дружба», відповідний виняток було отримано під час обговорення попередніх санкційних пакетів.

«Потужності НПЗ дочірньої компанії MOL — Slovnaft — у Братиславі потрібні не угорським, а чеським і австрійським споживачам… Експорт в Австрію, Чехію й Польщу став можливим після того, як угорський уряд разом з урядами низки інших країн успішно пролобіював, щоб компанії, що переробляють російську нафту, могли продовжувати експортувати продукцію залежно від частки російської нафти», – наводить повідомлення MOL газета Világgazdaság.

У компанії зазначили, що найближчими днями очікується відповідна ухвала уряду Словаччини, угорський уряд схему експорту нафтопродуктів уже врегулював.

«Братиславському НПЗ дозволено експортувати паливо пропорційно включенню неросійської сирої нафти й нафтопереробної сировини. Нинішні технології нафтопереробки і логістичні обмеження можуть забезпечити частку неросійської нафти на рівні близько 30%. Звідси випливає, що Slovnaft може планувати експорт палива 2023 року у відповідній пропорції», – йдеться у повідомленні.

Раніше ЄС ввів у дію восьмий пакет антиросійських санкцій, у який входять як нові економічні обмеження, так і розширені списки персональних санкцій. Серед економічних санкцій значиться запровадження законодавчої основи визначення «стелі» цін щодо морських перевезень російської нафти у треті країни. Планується, що ліміт цін буде запроваджено 5 грудня для нафти й 5 лютого 2023 року – для нафтопродуктів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти