В начало

Україна припинить транзит російського газу 2025 року — екс-глава OMV

Україна збереже транзит російського газу до кінця 2024 року, але продовжувати угоду з «газпромом» не буде. Про це розповів колишній голова австрійської нафтогазової компанії OMV Герхард Ройс після розмови із неназваним заступником міністра енергетики України.

«Я запитав його, чи можна виходити із продовження угоди? Він сказав однозначне «ні», — заявив пан Ройс в ефірі телеканалу ORF. На його погляд, австрійці мають підготуватися до цього.

Герхард Ройс вивчає альтернативні джерела газу на доручення міністра енергетики Австрії Леонори Гевесслер. Спільно з колишнім головою E-Control Вальтером Больцем вони розробляють план відмови від використання російського газу. За останній рік Австрія зуміла зменшити його імпорт, але показники все одно вищі за середні в ЄС.

Саму угоду, про яку казав пан Ройс, було підписано наприкінці 2019 року. Україна домовилась із «газпромом» про транзит російського газу до Європи до 31 грудня 2024 року. Згідно з документом, Україна втрачала статус головної транзитної країни для «газпрому», зрівнюючись із Польщею й Туреччиною.

Зазначимо, що раніше офіс президента України запропонував заборонити постачання російського газу в обхід України. Керівник офісу президента України Андрій Єрмак і колишній посол США в РФ Майкл Макфол розробили план, у якому пропонувалося заборонити країнам Євросоюзу купувати російський газ, якщо його постачання йшли в обхід України.

На початку цього року «газпром» значно знизив обсяги постачань через Україну, але потім відновив їх практично до торішнього рівня обсягом 40-43 млн куб. м на добу. На 31 травня прокачування газу склало 40,5 млн куб. м на добу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти