В начало

2023 року Vitol отримав $13 млрд прибутку

Vitol, найбільший у світі незалежний товарний трейдер, другий рік поспіль заробив прибуток, значно перевищуючи за цим показником прибутки своїх конкурентів, зміцнивши свою позицію одного з найпотужніших гравців на глобальних енергетичних ринках.

Як повідомляє Financial Timaes, приватна група, виконавчий директор якої перебуває у Лондоні, отримала $13 млрд чистого прибутку 2023 року, за даними джерел, обізнаних із результатами діяльності компанії.

Незважаючи на те, що чистий прибуток компанії Vitol 2022 року становив рекордні $15,1 млрд, він більш ніж утричі перевищує показник у $4 млрд, заявлений 2021 року, що свідчить про те, яку вигоду Vitol отримав від збоїв на енергетичних ринках за останні два роки.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року призвело до стрімкого зростання цін на енергоносії, оскільки Захід відповів санкціями, що призвело до однієї з найбільших змін у світових товарних потоках в історії. 2022 року нестабільність цін зменшилася, але волатильність на енергетичних ринках триває.

«Не можна недооцінювати масштаби цього перегрупування», — зазначив виконавчий директор Расселл Харді минулого місяця у заяві про оборот групи за 2023 рік, додавши, що зміна маршруту російської продукції й атаки хуситів у Червоному морі «призвели до часових максимумів для нафтопродуктів на воді».

Vitol не оприлюднює своїх фінансових результатів, які доступні лише після того, як його звітність буде подано в Нідерландах пізніше в цьому році. Компанія відмовилася коментувати цифру прибутку, яка перевершила прибутки її найбільших конкурентів і була більшою, ніж у деяких найбільших світових виробників нафти, включаючи італійську Eni.

Зниження цін на сировину призвело до зниження товарообігу до $400 млрдз $505 млрд 2022 року, але загальний обсяг енергетичних продуктів, якими торгує Vitol, зріс на 4% у річному обчисленні, йдеться в заяві минулого місяця.

Зростання відбулося за рахунок обсягів LPG і скрапленого газу, які зросли на 19% і 24% відповідно. Обсяг нафти й нафтопродуктів, якими торгувала група, залишився приблизно незмінним на рівні 7,3 млн барелів на день (б/д).

Найближчий конкурент Vitol, Trafigura, отримав чистий прибуток обсягом $7,2 млрд за останній фінансовий рік, який закінчився у вересні, тоді як інший приватний енерготрейдер, Gunvor, заробив $1,3 млрд, повідомлялось минулого тижня.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти