У початок
Як технологія штучного інтелекту реагує на виклики сталого розвитку

Як технологія штучного інтелекту реагує на виклики сталого розвитку

Спецпроєкт

Тривалий час у технологічній індустрії ведуться розмови про технологію штучного інтелекту. Однак є велика ймовірність того, що цю базову технологію можна використовувати й за межами цифрового сектору для вирішення різноманітних задач.

Сьогодні світ зіштовхнувся великою кількістю різноманітних проблемам, як-то пандемія COVID-19 і наслідки триваючої війни Росії проти України. Вони значно впливають на загальні ланцюжки постачань, тому тема сталого розвитку стає все менш помітною у ЗМІ. Проте вона не втрачає своєї актуальності для компаній і суспільства загалом. Попит на такі технології, як штучний інтелект, зростає й далі, оскільки вони можуть стати у нагоді під час розв'язання проблеми глобального потепління. Зрештою, чи зможе штучний інтелект сприяти зниженню викидів? Ми дізналися у ключових лідерів галузі, які інновації потрібні та яких саме змін зазнають існуючі системи, особливо в енергетичному ландшафті.

Ден Джевонс, віце-президент з обчислювальних наук і цифрових інновацій у Shell, вважає, що штучний інтелект може значно вплинути на вирішення питань сталого розвитку, зокрема він може посприяти зниженню рівня CO2. Ден Джевонс бачить два основні напрями застосування такої технології:

1. Сучасна енергетична система потребує оптимізації, щоб мінімізувати рівень СО2. Цілком імовірно, що технологія штучного інтелекту може використовуватися для зменшення негативного впливу викидів, оскільки енергетична система не здатна функціонувати настільки швидко, як ми цього хочемо.

2. Ми створюємо енергетичну систему майбутнього, а згодом навчимося нею керувати. Ця система буде складнішою й більш розгалуженою, оскільки у ній будуть присутні як елементи високолокалізованої генерації електроенергії, так і різноманітні види пального, наприклад, водень.

Хеге Скрисет, президентка Kongsberg Digital, переконана, що наразі всі процеси залучення штучного інтелекту перебувають на початкових етапах. І хоча вона вважає, що штучний інтелект і сталий розвиток ідуть пліч-о-пліч, насамперед необхідно збалансувати вартість і ефективність технології під час роботи на важких активах. Тобто якщо використовувати технологію штучного інтелекту в масштабних проєктах, можна скоротити статтю витрат приблизно на 20%.

Однак також варто розглянути питання сталого розвитку крізь призму даних і штучного інтелекту. Цієї думки дотримується і Джунта Накай, глобальний керівник відділу фінансових послуг і сталого розвитку GTM в Databricks. Сталий розвиток неможливий без залучення штучного інтелекту. Велику роль відіграють збір і аналіз даних, які актуалізують такі речі, як стримування викидів вуглецю й створення компаній із високим рівнем корпоративної етики. Такий підхід уже практикується в логістичному секторі: наприклад, компанії можуть оптимізувати щоденні маршрути доставки, чим суттєво скоротять викиди.

Що відбуватиметься в енергетичному ландшафті з появою в ньому штучного інтелекту

Співпраця має важливе значення для розвитку технології штучного інтелекту: необхідно об’єднати досвід у сферах енергетики, фінансів і технологій для обміну даними й програмним забезпеченням на новому рівні. Одним зі способів досягнення цієї мети є співпраця з ширшими бізнес-екосистемами, як-то світ стартапів. Наприклад, такі компанії, як Shell, інвестували близько 1,4 мільярда доларів США у стартапи, щоб прискорити енергетичний перехід через цю інноваційну бізнес-екосистему.

Це однаково стосується технологій і удосконалення способів виконання бізнес-процесів на повсякденній основі. Використання технології штучного інтелекту кидає виклик нашому усталеному способу виконання робочих завдань, що, своєю чергою, дає змогу зрозуміти, як у майбутньому це реалізуватиметься на практиці. Ця технологія може бути надзвичайно потужним інструментом в імплементації таких практик сталого розвитку, як циркулярна економіка, де можна розвивати цілі нові мережі. Основне завдання полягає в тому, щоб зробити існуючі структури більш ефективними й стійкими, з якими можна було б працювати, використовуючи гібридну аналітику чи машинне навчання. Існуючу інфраструктуру не призначено для цього, тому синтетичні дані повинні підтримувати операції алгоритму штучного інтелекту, щоб забезпечувати подальший розвиток.

Необхідно думати не лише про наступний квартал, а й про наступну чверть століття, і максимізувати вплив не тільки на акціонерів, а й на всі зацікавлені сторони – працівників, регулятивні органи, клієнтів та ін.. Дані є критично важливою запорукою сталого розвитку.

Як штучний інтелект сприяє сталому розвитку

Використання цифрових двійників забезпечить надійну базу для алгоритмів і згодом дасть змогу автоматизовано замикати цикл. Цифрові двійники – це, по суті, цифрові аналоги фізичних об'єктів або процесів у реальному часі. Тому дуже важливо зазначити, що деякі дані не працюють, якщо їх не використовувати у повсякденних задачах.

Здатність застосовувати подібні алгоритми у важкій промисловості може мати величезний вплив. Ден Джевонс зазначає, що вони використовували цифрового двійника з Kongsberg, платформу Databricks і C3 для розробки спільної системи використання алгоритмів у масштабних проєктах. Наприклад, Shell розгорнула алгоритм в одному зі своїх СПГ-поїздів у Нігерії і виявила, що за допомогою єдиного алгоритму вони можуть вивезти близько 130 кілотонн викидів CO2. Із погляду зменшення рівня факельного спалення, цей одиничний випадок — приклад того, який матеріальний вплив може справляти використання технологій штучного інтелекту. Тому створення цифрової платформи, яка могла б працювати щодня, є прикладом того, яку роль відіграє технологія штучного інтелекту під час енергетичного переходу.

Як співпраця забезпечить розвиток штучного інтелекту під час вирішення питань сталого розвитку

Нині є багато відкритих протоколів про обмін даними. Одним із них, зокрема, є протокол про те, як не перетворити сталий розвиток на консорціум. Джунта Накай зазначає, що ці партнерські відносини вкрай важливі, оскільки якщо до кінця дня у вас немає даних, ви не зможете їх реалізувати. Щоб зробити дані доступними й простими для використання кількома споживачами, потрібно застосовувати відкритий вихідний код. Навряд чи 250 країн дійдуть згоди щодо однієї спільної технології. Таким чином, відкритий вихідний код як єдина відкрита система між компаніями, установами й країнами може сприяти таким змінам.

Хеге Скрисет зазначає, що в цьому полягає причина, чому Kongsberg співпрацює з різними зацікавленими сторонами, починаючи від великих нафтопереробних компаній і закінчуючи невеликими стартапами. Дуже важливо реалізувати ці можливості в різних масштабах для забезпечення розвитку в секторі.

Нагальність розв'язання цієї проблеми полягає в тому, щоб привести імператив до дії. Наразі виклик полягає в тому, щоб кожна країна знайшла власні шляхи трансформації кожного ринку.

Зазвичай люди зосередженні на розв'язанні конкретних окремих проблем, однак питання енергетичного переходу стосується нас усіх. Сюди входять не лише питання сталого розвитку, а й такі сектори, як фінанси, будівництво, а головне – цифрові технології й технологія штучного інтелекту. Тому необхідно розробити технологічні платформи, які дали б змогу трансформувати викиди CO2. Це один із найважливіших кроків до стимулювання змін, які нам потрібні в громадах, а також це допоможе вплинути на зміну клімату в позитивному напрямі.

Щоб дізнатися більше про те, як технологія штучного інтелекту реагує на виклики сталого розвитку, перейдіть до подкасту The Energy.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти