У початок
Від енергетичного переходу до забезпечення гендерної рівності: основні надбання Shell зі сталого розвитку

Від енергетичного переходу до забезпечення гендерної рівності: основні надбання Shell зі сталого розвитку

Спецпроєкт

Ще з 1997 року Shell щорічно звітує перед своїми споживачами й партнерами стосовно прогресу з упровадження принципів сталого розвитку. У нещодавно опублікованому «Звіті» компанія зафіксувала другі найкращі показники у цьому напрямі за свою історію. Зокрема, станом на кінець 2023-го ціль зі скорочення викидів вуглецю вдвічі до 2030 року досягнуто на понад 60%.

Якого ще прогресу вдалося досягти, щоб пропонувати споживачам і партнерам більші цінності з меншими викидами від діяльності компанії? Ділимося основними здобутками Shell з її Звіту про сталий розвиток за 2023 рік.

Зменшення викидів: виклики, рішення та перспективи

У 2023 році компанія продовжила постачання нафти й газу, на які покладається глобальна енергетична система. Однак при цьому Shell зменшила викиди вуглецю під час їх виробництва. Головний виконавчий директор Shell Ваель Саван очікує, що зріджений природний газ (ЗПГ) відіграватиме вирішальну роль в енергетичному переході. Адже він продукує менше викидів парникових газів, ніж вугілля, якщо застосовується для виробництва електроенергії; і менше, ніж бензин чи дизельне пальне, якщо використовується як транспортне пальне. ЗПГ також забезпечує гнучкість електричних мереж у міру зростання частки вітрової й сонячної енергії.

«У 2023 році ми допомогли ще двом країнам зменшити залежність від виробництва електроенергії на вугіллі, доставивши перші вантажі ЗПГ на нові імпортні термінали на Філіппінах й у В’єтнамі», — зазначає Ваель Саван. Він також додає, що компанія працює над зменшенням інтенсивності викидів від діяльності проєктів компанії з виробництва ЗПГ. Так, проєкт «ЗПГ Канада» (в якому частка Shell становить 40%), запланований на кінець 2020-х, розбудовується таким чином, щоб демонструвати найнижчі показники інтенсивності викидів вуглецю серед усіх великих установок зі зріджування газу, що нині працюють у світі. Очікується, що інтенсивність викидів буде приблизно на 60% нижчою за викиди середньостатистичного заводу зі зріджування та на 35% нижчою за найефективніші з них.

У фокусі зусиль Shell також перебуває утримування викидів метану на рівні, нижчому за 0,2%. 2023 року компанії вдалося це зробити, про що підприємство раде звітувати своїм споживачам та партнерам. Чому це важливо? Скорочення викидів метану є одним із найефективніших заходів для досягнення мети Паризької угоди у найближчій перспективі. А відтак, Shell прагне досягти майже нульових викидів метану до кінця цього десятиліття.

Енергетичний перехід: як Shell інвестує в нього

Оскільки Shell прагне пропонувати споживачам більше цінностей та менше викидів, то компанія активно інвестує в низьковуглецеві рішення й розробку неенергетичних продуктів.

Так, 2023 року Shell інвестувала 5,6 млрд доларів США в енергетичні рішення з низьким вмістом вуглецю, включно з біопальним, воднем, зарядними станціями для електромобілів та рішеннями щодо відновлюваної енергетики. 2,3 млрд доларів США було спрямовано на виробництво неенергетичних продуктів, як-от хімічні речовини, мастильні матеріали й роздрібна торгівля, які не продукують викидів. Ці інвестиції становили приблизно одну третину загальних капітальних витрат Shell 2023 року. 

Ваель Саван у своїй передмові до «Звіту про сталий розвиток» зазначає також, що 2023 року компанія інвестувала 49% бюджету на дослідження й упровадження проєктів з декарбонізації. Ідеться про випробування нової технології твердого сорбенту для видалення викидів CO2 з повітря та електролізера для виробництва водню з відновлюваних джерел енергії з вищою ефективністю та за нижчою вартістю.

Турбота про навколишнє середовище: не словом, а ділом

Стратегія «Прискорюючи прогрес» особливу увагу приділяє турботі про природу та її ресурси. Так, Shell уже вдалося виконати ряд зобов’язань у цьому напрямі. Серед них — скорочення споживання прісної води на 15% порівняно з 2018 роком у локаціях з перебоями у постачанні води. Хоча компанія планувала досягти цієї цілі попередньо до 2025 року, вдалося зробити це набагато раніше.

Ваель Саван також додає: “Ми наполегливо працюємо, щоб допомогти розвинути життєздатну циркулярну економіку, попри глобальну нестачу сировини з пластикових відходів, повільний розвиток технологій і регуляторну невизначеність”. Так, 2023 року компанія підписала кілька стратегічних угод про співпрацю з партнерами для нарощування постачання сировини з пластикових відходів та забезпечення її тривалого зберігання.

Shell також обмежила й надалі замінює одноразовий пластик, як-от стаканчики та столові прибори. І перебуває у постійному пошуку нових способів зі зменшення використання, повторного використання чи використання переробленого пластику в упаковках для мастильних продуктів і засобів догляду за автомобілем.

Турбота про людей та природу: “must” для соціально відповідального бізнесу

Енергетика — це те, без чого важко уявити пульсацію сучасного світу. Проте й нині є регіони, де доступ до неї доволі обмежений. Упродовж багатьох років Shell працює над тим, щоб забезпечити надійну й доступну електроенергію для якомога більшої кількості людей. Зокрема, і шляхом інвестицій у проєкти й підприємства, які забезпечують доступ до енергії на ринках, що розвиваються.

У поступ до кожного напряму діяльності Shell також упроваджує принципи розмаїття, гендерної рівності й інклюзивності всередині компанії. Адже найуспішніші бізнеси — ті, де в соціальній атмосфері панує синергія та взаємна повага. 2023 року 32% вищих керівних посад у Shell обіймали жінки. А до 2025-го компанія прагне досягти показника на рівні 35%. Крім того, станом на 1 січня 2024 року вперше в історії Shell у її виконавчому комітеті представлено більше жінок, ніж чоловіків.

«Ми й далі підтримуємо принципи корпоративного управління Глобального договору ООН щодо прав людини, захисту навколишнього середовища, боротьби з корупцією та інші арозиції. Поважаємо права людини й наполегливо працюємо над тим, щоб наші партнери робили те саме», — зазначає Ваель Саван.

Попри суттєвий прогрес, якого компанія досягла у різних напрямах, попереду ще багато роботи над помилками. А ще більше — пошуків нових рішень із декарбонізації, впровадження ШІ-інструментів, екологічного споживання та ін. Усього того, що наближатиме компанію, її споживачів та світ загалом до більш екологічного майбутнього.

Про Shell в Україні

Shell Mobility увійшла на український ринок 2007 року та входить до кластеру Центральної та Східної Європи Shell Mobility. Нині в компанії працює близько 1 500 осіб. Мережа АЗС Shell нараховує 131 станцію у 20 областях України, з яких функціонують 118. Shell пропонує клієнтам високоякісні нафтопродукти, включно з пальним Shell V-Power, дизельним пальним та зрідженим вуглеводневим газом (ЗВГ), а також широкий асортимент супутніх товарів, свіжу їжу й напої. Щоб відповідати потребам українських власників електромобілів, кількість яких постійно збільшується, на понад 16% мережі Shell установлені електрозарядні модулі.

Shell – глобальна група енергетичних та нафтохімічних компаній, яка діє в понад 70 країнах, а загальний штат становить 103 000 працівників. Компанія Shell, яка має більш ніж сторічний досвід у виробництві пального, нині використовує найсучасніші технології та інновації для забезпечення сталого майбутнього. Компанія також інвестує в розвиток енергетики (зокрема низьковуглецевої, а також у вітрову й сонячну) та нові види пального для транспорту (серед них – удосконалене біопальне й водень).

Джерела світлин: депозитарій компанії Shell

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти