У початок
SHELL: діалог бізнесу й суспільства – передумова енергетичної трансформації

SHELL: діалог бізнесу й суспільства – передумова енергетичної трансформації

Також є російською мовою

Спецпроєкт

Нинішні кліматичні проблеми – натяки нам усім, і суспільству, й бізнесу – на те, що вплив на довкілля має бути переосмисленим і збалансованим. Для успішного енергетичного переходу потрібен діалог бізнесу й суспільства. З одного боку, це допоможе розробляти й утілювати масштабні інноваційні проєкти та здійснювати перехід на низьковуглецеві й відновлювальні види енергії. У цьому провідну роль відіграють великі промислові корпорації. З другого, така співпраця спонукатиме уряди країн і міжнародні організації розробляти нормативно-правове й законодавче середовище, яке сприятиме інноваційним перетворенням. Спільна ж увага до проблем сталого розвитку суттєво збільшує шанси на їх розв’язання.

У цьому контексті 15 грудня 2021 року відбувся відкритий діалог з декарбонізації бізнесу, організований Посольством Великої Британії в Україні, Офісом Національної інвестиційної ради та компанією Kinstellar. У рамках заходу генеральний директор і голова Shell в Україні Петер Керекдярто представив підхід компанії до теми поступового зниження вуглецевих викидів в атмосферу. Він також представив бачення щодо впровадження новітніх технологій з екологічного виробництва енергії. Підхід компанії є комплексним і синергічним, оскільки поєднує всі три напрями: досягнення нульових викидів (виробничий аспект), співпрацю з урядами й міжнародними організаціями (юридичний аспект) і впровадження інноваційних технологій (технологічний аспект).

«Нині Shell перебуває на шляху до досягнення чистих нульових викидів до 2050 року завдяки нашій стратегії Powering Progress (Прискорюючи Прогрес). У 2020 році Shell в Україні розпочала розробку й реалізацію плану сталого розвитку, який відповідає глобальним прагненням і очікуванням компанії, – зазначив під час доповіді Петер Керекдярто. – Ми прискорюємо наше перетворення на постачальника енергетичних продуктів і послуг із нульовими викидами, що надзвичнайно важливо для наших клієнтів». 

СТРАТЕГІЯ SHELL «ПРИСКОРЮЮЧИ ПРОГРЕС»

Мета Shell – до 2050 року стати енергетичним бізнесом із нульовими викидами, що відповідатиме завданням Паризької угоди ООН щодо кліматичних змін, зокрема, стримати підвищення середньої світової температури до 1,5°С. Досягнення цієї кліматичної мети буде суттєвим внеском у спільну справу зі зменшення вуглецевих викидів. Компанія встановила свій цільовий показник щодо досягнення вуглецевої нейтральності, а також свої коротко- й середньострокові показники питомих викидів вуглецю.

Так, іще в лютому 2021 року Shell представила стратегію «Прискорюючи Прогрес», яка передбачає перетворення компанії на постачальника екологічно чистої енергії й послуг за рахунок зростання своєї діяльності, зорієнтованої на клієнтів і споживачів. Дисциплінована система розподілу грошових коштів і суворий підхід до зменшення вуглецевих викидів піде на благо клієнтам, акціонерам і суспільству загалом. Стратегія передбачає активну міжсекторальну роботу, а також тісну співпрацю з клієнтами задля прискорення переходу до нульових викидів вуглецю.

11 лютого 2021 року Shell представила стратегію «Прискорюючи Прогрес»

Світ без вуглецевих викидів – це світ, у якому суспільство не збільшує загальну кількість парникових викидів в атмосферу. Для прискорення впровадження змін у жовтні 2021 року компанія встановила додатковий цільовий показник – до 2030-го зменшити абсолютний обсяг викидів на 50% порівняно з 2016 роком.

ЯК SHELL РЕАЛІЗОВУЄ ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЄКТИ

Розв'язати глобальні екологічні проблеми неможливо без упровадження новітніх технологій. Тому в жовтні 2021 року Shell підписала угоди з двома провідними британськими розробниками сонячних батарей, щоб забезпечити цими проєктами комунальні підприємства у Великій Британії. Також було підписано рамкову угоду з розробником відновлювальних джерел енергії Island Green Power для реалізації проєктів сонячних батарей (на цьому етапі передбачено понад 700 МВт сукупної енергетичної потужності).

Компанія також почала співпрацю з Clearstone Energy для реалізації кількох проєктів сонячних батарей для комунальних підприємств на південному сході Англії. Сукупна експортна потужність цих проєктів становить 100 МВт із потенціалом спільного сховища, завдяки чому Shell може генерувати відновлювальну енергію відповідно до споживчого попиту.

Обидві угоди будуть предметом остаточного інвестиційного рішення в майбутньому. Загалом до кінця цього року у Великій Британії заплановано встановлення 200 нових станцій Shell для підзарядки. Це один із прикладів того, як компанія співпрацює з партнерами, а також допомагає клієнтам вирішити питання їхніх викидів від пального, заохочує використання низьковуглецевих транспортних засобів (наприклад, електромобілів).

У квітні 2021-го компанія Shell, реалізовуючи плани генерування чистої енергії й скорочення свого традиційного бізнесу, як рівний партнер долучилася до проєкту у Великій Британії з побудови чи не одного з перших великомасштабних гідрогенних хабів і хабів для вловлювання вуглецю. З метою реалізації цих планів Shell об'єднає зусилля із Harbour Energy Plc (найбільша незалежна нафтогазовидобувна компанія Великої Британії), а також розробником проєкту Storegga Geotechnologies Ltd. Усі компанії будуть рівними партнерами в підприємстві Acorn. Воно, на думку експертів, перебуває нині на шляху до того, щоб стати першим економічно ефективним масштабним CCS у Великій Британії. Очікується, що до 2030 року на ньому зберігатиметься не менше 5 млн т вуглецю на рік, а це половина викидів, зазначених у цільових показниках уряду Великої Британії. Гідрогенна ж установка Acorn може запрацювати вже 2025 року. 

А дочірня компанія LimeJump (енергетична торгова компанія у Великій Британії) Shell допомагає клієнтам отримувати максимальну ефективність від своїх енергогенеруючих і споживчих ресурсів. Мета Limejump – оптимізувати використання найбільшої в Європі акумуляторної батареї (початкова потужність 100 МВт) у селищі Мінті (південно-західна Англія) завдяки інноваційній платформі віртуальної енергетики, яка підтримується багаторічною угодою відбору потужностей із Shell Energy Europe.

ГЛОБАЛЬНІ КРОКИ SHELL НАЗУСТРІЧ СТАЛОМУ РОЗВИТКУ

Нині Shell виконує значну кількість екологічних і енергетичних проєктів, організованих самостійно та у співпраці з найбільшими корпораціями світу.

Одним із таких можна вважати підписання компаніями Shell і Amazon угоди про постачання відновлювальної електроенергії європейській енергомережі. Особливість цього кроку в тому, що енергія вироблятиметься на морських вітрових електростанціях, які будуються на узбережжі Нідерландів. Shell сформувала стратегічний альянс із компанією Microsoft, у межах якого передбачається співпраця у сфері цифрових технологій, завдяки чому Shell і її клієнти можуть управляти вуглецевими викидами й зменшувати їх. Shell також постачає Microsoft низьковуглецеві енергетичні продукти й послуги, зокрема відновлювальну енергію. Підприємство MP2 Energy (входить до Shell) використовує провідні технології для задоволення потреб бізнесу й організацій у частині низьковуглецевої енергетики. А нещодавно запущене підприємство Shell Energy на Філіппінах пропонує повністю відновлювальну енергію комерційним і промисловим клієнтам по всій країні.

Ще з 2019 року Shell постачає скраплений природний газ бізнес-клієнтам у Європі й Азії. Зокрема, вперше доставлено скраплений нафтовий газ (LPG) за взаємозаліками в Японію, розпочато постачання природного газу (із компенсацією вуглецевих викидів) підприємствам Німеччини. А NoordzeeWind – вітрова електростанція Shell – постачає відновлювальну енергію на європейський ринок за допомогою своїх морських вітрових установок.

Наш перший проєкт із сонячної енергетики на Близькому й Середньому Сході допомагає забезпечити енергією плавильну компанію в Омані й водночас скорочує її вуглецеві викиди. 

Компанія також співпрацює з урядами, бізнесом і клієнтами для вирішення питань вуглецевих викидів у секторах, де складно перейти на невуглеводневі джерела. У липні 2021 року Shell запустила найбільший екологічно чистий гідрогенний електролізер на власному нафтопереробному заводі в Рейнланді. Цей електролізер, що входить до Європейського консорціуму Refhyne і співфінансується Європейською комісією, використовуватиме відновлювальну енергетику для виробництва до 1 300 т екологічно чистого водню на рік. Насамперед він використовуватиметься для виробництва пального із низьким рівнем вуглецю. Водночас екологічно чистий водень слугуватиме для декарбонізації в інших галузях економіки.

А у вересні 2021 року Shell оголосила про намір побудувати нову установку біопального на своєму заводі Energy and Chemicals Park Rotterdam (Нідерланди), яка дасть змогу виробляти до 820 тис. т авіаційного пального й відновлювального дизельного пального на рік. Завдяки такому пальному можна знизити вуглецеві викиди на всій лінійці транспортного сектору – від великовагових автоперевезень до авіації. Установку заплановано запустити 2024 року.

ЯК SHELL УТІЛЮЄ ПЛАН СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ

У всіх країнах, де Shell здійснює свою діяльність, компанія впроваджує прогресивну політику, яку можна коротко сформулювати як сталий розвиток і соціальна співпраця як з урядами країн, так і громадами на місцевому рівні; розвиток екологічного бізнесу, який відповідає Паризькій угоді про клімат; використання інновацій і технологій для переходу на відновлювальні й екологічно чисті види енергії, враховуючи допомогу клієнтам і партнерам.

Відповідні активності впроваджуються і в Україні. Так, 2020 року компанія «Shell в Україні» розробила план сталого розвитку, який відповідає глобальним прагненням і очікуванням Shell та інтегрований у діяльність компанії на трьох рівнях: на рівні безпечного, ефективного, відповідального й прибуткового ведення бізнесу; сприяння формуванню більш сталого енергетичного майбутнього для клієнтів; а також на рівні впровадження позитивних змін у суспільстві та в місцевих громадах, де працює Shell.

Ще 5 жовтня 2020 року «Shell в Україні» (ТОВ «Альянс Холдинг») стала членом Глобального договору ООН. Долучення до місцевого представництва ГД ООН – важливий етап для компанії, яка прагне до 2050 року (або й раніше) стати енергетичною компанією з нульовим рівнем викидів, що відповідатиме прагненням світової спільноти.

19 груп працюють над сталими ініціативами. І наразі досягнуто чималих результатів і успіхів. Щодо аспекту збереження клімату, то 50% мережі АЗС покрито відновлювальною енергією (початкова відмітка на рівні 0%), 22 заправки оснащено урнами для роздільного збирання сміття, також компанія збільшує кількість власних гідромобілів. Крім того, 2021 року розпочалося переведення рекламних матеріалів на цифрові технології. Що стосується електронної документації, компанія знайшла постачальника електронних послуг, тож на 2022 рік заплановано повний перехід на електронний документообіг.

«Декарбонізація є пріоритетом для Shell, і компанія працює над зменшенням викидів вуглецю в усіх секторах. Відповідні партнерські відносини допомагають нам зробити енергетичну трансформацію пріоритетною на наступні роки», – підсумував у виступі Петер Керекдярто.

Про Shell в Україні

Shell – глобальна група енергетичних та нафтохімічних компаній, яка діє в понад 70 країнах, загальний штат якої становить 83 тис. працівників. Одна з її цілей – забезпечення сталого майбутнього. Для цього Shell використовує найсучасніші технології й інноваційний підхід у всіх напрямах діяльності. Компанія також інвестує в розвиток енергетики (зокрема низьковуглецевої, а також у вітрову й сонячну) і нові види пального для транспорту (серед них – удосконалене біопаливо й водень).

Shell Retail увійшла на український ринок 2007 року. Відтоді мережа АЗС під брендом Shell управляється Royal Dutch Shell. Shell Retail Ukraine входить до кластеру Центральної й Східної Європи Shell Downstream.

Нині мережа АЗС Shell нараховує 132 станції у 20 областях України. У компанії працює близько 1,5 тис. людей. Shell пропонує клієнтам високоякісні нафтопродукти, включно з пальним Shell V-Power, дизельним пальним і скрапленим вуглеводневим газом (СВГ), а також широкий асортимент супутніх товарів, зокрема смачну їжу й напої. Shell також прагне відповідати потребам власників електромобілів, кількість яких постійно зростає, тому завдяки співпраці з партнерами на українських АЗС було встановлено шість швидкісних електрозарядних модулів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти