У початок
LPG знижує темп

LPG знижує темп

Також є російською мовою

- Артем Куюн, аналитик «Консалтинговой группы А-95»

Вартість скрапленого газу в листопаді 2021 р. досягла пікових значень за всю історію спостережень. Рекорди обумовлювалися винятково кон'юнктурою світового ринку. Всупереч песимістичним прогнозам, ані копійки українсько-дефіцитної специфіки в цінники не потрапило. Грудень обіцяє довгоочікуване споживачами цінове послаблення, а трейдерам – високу ймовірність цінового дербі у роздробі.

Увага, (не) дозволяє Москва!

У листопаді трейдингову громадськість вразила новина: Мінекономіки РФ урізало обсяги за спеціальними дозволами на експорт газу в Україну. Скорочення вплинуло на спотові обсяги, головними відправниками яких є «Сургутнафтогаз», «Омський каучук», «Газпром», Іркутська нафтова компанія тощо. Коли потік газу із Заходу практично вичерпався через зростання цін у Польщі, «короткий» ресурс з РФ, зокрема, став заміною обсягам «Роснафти», які випали.

Скільки зрештою було зрізано, точно ніхто не знає. Усереднена оцінка – близько 30%. Терми також постраждали, проте «Лукойлу» пайку урізали незначно, а на газ «Роснафти» охочих в Україні й так не було. У результаті в листопаді в Україну було імпортовано спотового російського ресурсу понад 15 тис. т, що навіть більше обсягу, ніж у жовтні.

«Танці» зі спецдозволами на грудень також стали подразником і дали змогу постачальникам трохи поманіпулювати покупцями: залежно від ситуації можна малювати різні перспективи на грудень у пошуку кращих умов збуту.

Попередні результати різні. «У листопаді було десь мінус 30%, на грудень – нуль. Зараз пишемо листи, може, вдасться повернути обсяг», – каже трейдер із Києва, який активно закуповував у 2021 р. газ на споті.

У компанії «Гран Прі Ойл» повідомили про збереження листопадової номінації в 11,5 тис. т замість стандартних 15 тис.. При цьому інший постачальник розповів, що в Мінекономіки йому дали «зелене світло» на весь заявлений обсяг.

Поки що складається враження, що якщо якась перетасовка має місце, то загальний обсяг, швидше за все, залишиться на рівні листопада, тобто на більш ніж достатньому рівні.

ТОП-менеджер полтавської «Надєжди», за сумісництвом лідер Української асоціації скрапленого газу (УАСГ) Станіслав Батраченко у скороченні спецдозволів проблеми не вбачає. «Обсяги скоротилися для компаній, які закуповували значно менше, ніж заявляли. Системних трейдерів зміни торкнулися незначною мірою», – пояснює глава УАСГ.

Аналогічно ніхто не бачить проблеми у прогнозному скороченні постачань від ТШО у грудні. Казахський гігант відвантажив у листопаді понад 48 тис. т, з яких уже близько 15 тис. припадає на спотовий ресурс, оцінений із великою премією щодо «терму». Раніше американсько-казахська компанія безуспішно намагалася пропихати дорогий спотовий ресурс в Україну, і лише після чергової дестабілізації постачань із РФ за подорожчаним газом вишикувалася черга. Переплачувати нам не звикати!

У грудні ж за хоч і не підтвердженою інформацією, але яка звучить звідусіль, крім 35 тис. т підтверджених «термів», до України доїде лише 5 тис. т ресурсу. Скорочення визначено, знову ж таки, у Москві. Там так вирішила адміністрація РЗ. «ТШО планує скорочувати відвантаження в Україну через вимушене перенаспрямування ресурсів на новий завод, але це наступного року. А зараз у кулуарах вони кажуть, що РЗ просто скоротила обсяг за транзитними дозволами», – пояснює великий власник TERMу ТШО.

Новини з кордонів

Спокій також обґрунтовується низкою чинників, які забезпечать достатнє ресурсне постачання українського ринку. 19 листопада котирування на основних базисах газу впевнено рвонули вниз. Причому обвал у Польщі виявився потужнішим за український, внаслідок чого індекс Argus daf Brest скотився нижче українського котирування. Трейдери прогнозують, що вже найближчим часом це відкриє дорогу для ресурсів зі Східної Європи, які відіграли важливу роль у постачанні західних регіонів України, а влітку дострілювали до центральних областей.

Але найгучніший гудок пролунав для SNEL. Ексклюзивний контрагент «Роснафти» в Україні відпрацював жовтень щодо газу на нульовому показнику. Безперспективність пропозицій SNEL з премією до Argus daf Brest очевидна, адже більшу частину жовтня й листопада польське котирування було вищим за український індекс. А дисконт у SNEL не розглядається: за різними оцінками, їхня вхідна ціна від «Роснафти» коливається в діапазоні від невеликого мінуса до Argus daf Brest до мінімального плюса.

Тепер, коли ціноутворюючий польський індекс скотився нижче за ціну в Україні, інша справа. За даними enkorr, SNEL оформила в МЕРТ спецдозвіл на імпорт 20 тис. т СВГ «Роснафти». Розписано цю «двадцятку» чи її ще доведеться продати, невідомо, проте поява такого обсягу явно чинитиме тиск на внутрішню ціну.

Хвиля зниження прокотилася і на морі, хоч і не в такому значущому для України діапазоні. Ціноутворююча у Середземноморському регіоні компанія Sonatrach знизила вартість своїх ресурсів на грудень на $100/т. За оцінкою комерційного директора «Ультрамарин Трейдінга» Юрія Кузьміна, на першу половину місяця компанія законтрактувала три судна. «Поки що неясно, чи буде економічна можливість для постачання у другій половині грудня. Не виключено, що з настанням холодів у Польщі знову зростуть ціни на газ, і тоді арбітражне вікно збережеться», – вважає Кузьмін.

Уникнути завалу

Під кінець року чинників, що штовхають ціну вниз, накопичилося достатньо. Новий підвид вірусу не дає відскочити нафтовим цінам назад до $85, а в країнах-споживачах автогазу вже розпочалося серйозне сезонне зниження.

На думку Станіслава Батраченка, ринок автогазу в Україні входить у мертвий сезон, а попит на газ для сушіння зерна також добіг кінця. «Як результат ми бачимо зниження ціни до $560-580/т на кордоні до кінця місяця», – вважає голова газового напряму «Надєжди», уточнюючи, що прогноз актуальний за відсутності форс-мажорів.

Із ним погоджується керівник відділу постачання однієї з найбільших мереж. «Ціни в регіоні було сильно завищено. Зараз ресурсу на ринку буде ще більше, ціни на нафту, схоже, й далі штовхатимуть униз, так і $600 уже не за горами, а далі може бути й нижче», – зазначив у розмові з enkorr трейдер.

Реалізація прогнозів трейдерів означає зниження цін у роздробі до 15,7-16 грн/л. Наскільки швидкими можуть бути темпи зниження нинішніх пікових позначок?

З одного боку, на ринку зберігаються запаси дорогого газу. Причому частину обсягів було придбано за рекордними цінами ще в дорозі. Сумарний перехідний залишок не такий, як був на початку року, проте не зважати на нього точно не можна. Крім того, у довгих контрактах, на яких будується кістяк постачання ринку, вартість визначається середньомісячною ціною на кордоні, тому зниження ціни в гурті буде плавним.

Також варто зазначити, що на ринку стало значно менше випадкових гравців. Зі зльотом вартості енергоресурсів помітніше зросла потреба у великих оборотних засобах для трейдингу. Разом із ускладненням доступу до ресурсу вона відлякала дрібних трейдерів, яким нікуди було інвестувати свої гроші, крім закупівлі однієї-двох машин у Білорусі або на прикордонних ГНС у РФ. Системні гравці, що залишилися на ринку, не поспішають прощатися з дорогими запасами і знижувати ціну в гурті.

З іншого боку, ненормальна конкуренція у роздробі може прискорити швидкості падіння цін до космічних. У таких ситуаціях мережі-дискаунтери зазвичай використовують усі доступні можливості, щоб обвалити ціну до мінімуму. Зараз це бажання може бути особливо гострим, оскільки розрив на стелі з «брендами» у листопаді скоротився до мінімуму і за всіма індикаторами продажі у дискаунтерів відчутно просіли.

***

Спокійне проходження тривожного листопада вкотре продемонструвало вміння українського ринку організовувати постачання у неоднорідних умовах. Проте зростаюча адаптивність залишає два слабких місця. По-перше, газ для України завжди дорожчий, ніж для решти. Навіть такий неповороткий слон, як ТШО, знайшов методи підвищити свої заробітки. А по-друге, більшість джерел прямо чи опосередковано залишаються у сфері впливу недружнього сусіда. Політична ситуація не дає впевненості у постачаннях із Білорусі, а ймовірне обмеження казахського транзиту набуває все більш конкретних обрисів. На тлі політичного загострення можна навіть не сумніватися, що для дестабілізації може бути задіяно найширший спектр інструментів. Єдине, що заспокоює, – це можливість населення й промисловості порівняно безболісно замістити пропан-бутан іншим паливом.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти