У початок
З Москви до Мінська повз Вашингтон

З Москви до Мінська повз Вашингтон

Також є російською мовою

- Артем Куюн, аналитик «Консалтинговой группы А-95»

3 червня набувають чинності санкції Держдепартаменту США проти низки білоруських компаній, серед яких зокрема опинився і НПЗ «Нафтан». Основний постачальник бензинів і ДП для внутрішнього білоруського ринку провів травень на голодному ресурсному пайку, і президент Білорусі Олександр Лукашенко був змушений вирішувати питання завантаження заводу з російським колегою.

За підсумками дводенного спілкування в Сочі Лукашенко заявив, що питання з постачанням «Нафтану» вирішено. Тим часом наші джерела кажуть про складний пошук рішення щодо завантаження опального заводу. Мають головний біль і українські контрагенти білоруських постачальників: ясності щодо реальних масштабів санкційного тиску поки немає.

Новополоцький експрес

Ще до посадки літака з опозиційним журналістом Америка оголосила про відновлення економічних санкцій щодо низки великих білоруських компаній. Держдеп вказав на «Нафтан», «Белнафтохім», «Белнафтохім США», Білоруський нафтовий торговий дім, «Белшину», «Гродно Азот», «Гродно Хімволокно», «Лакокраску», «Полоцьк Скловолокно».

Білоруси заявили, що їм, мовляв, не звикати, але потік нафти на «Нафтан» почав зменшуватися. За даними Агентства нафтової інформації, за першу половину травня завод прийняв усього 55 тис. т нафти замість запланованих 150 тис. т. Відправниками при цьому значилися «інші надрокористувачі», базові постачальники – російські ВІНКи в травневих зведеннях не значилися.

У кінці квітня «Рейтер» з посиланням на свої джерела писав, що найбільші постачальники на білоруські НПЗ – «Роснафта» і «Сургутнафтогаз» – відмовилися від постачань у травні. Співрозмовники агентства також не були в курсі, чи вирішиться питання в червні.

Джерела enkorr у російських нафтових колах оптимізму Лукашенка не поділяють і зараз. За їх словами, знайти постачальника, який би не жахався заокеанських санкцій, було доручено російському Міністерству енергетики. У відомстві йдуть активні консультації з пошуку обхідних шляхів.

«Графіка прокачування на червень (графік прокачування нафти по системі АТ« Транснафта», – ek) на «Нафтан» немає. Трубопровідних постачань нафти на завод на початку місяця, швидше за все, не буде», – вважає співрозмовник enkorr. За його словами, частина обсягів може піти на море, російські нафтові компанії вже збільшили плани щодо прокачування нафти в порти.

Ймовірно, постачання можуть бути організовані залізничним транспортом. Але навіть це не головне. Найважче питання – відправник нафти.

«Зрозуміло, ніхто не хоче підставлятися під американські санкції і постачати нафту навіть у найхитрішій схемі. Після безуспішного пошуку бажаючих в Міненерго перейдуть до етапу призначення добровольців», – каже співрозмовник enkorr.

Джерело в іншій компанії вважає, що в кінцевому підсумку постачальника буде знайдено, хоча процес може і затягнутися: «Думаю, що ціна, яку доведеться заплатити білорусам за послугу, – о дин із предметів торгу».

За його словами, один із найбільш ймовірних сценаріїв – виведення як громовідводу невідомої фірми для акумуляції невеликих видобувачів, яким у теорії американські санкції можуть бути не такими страшними. При цьому він не виключив сценарію, за якого в червні «Нафтан» залишиться без сировини.

Частка нафтанівських нафтопродуктів на ринку України не настільки значна, основний ринок збуту Новополоцького НПЗ – внутрішній ринок Білорусі. Якщо постачання заводу налагодити не вдасться, Мозирському НПЗ доведеться переспрямувати на внутрішній ринок частину свого бензину і ДП. З огляду на його зупинку на плановий капітальний ремонт з 1 червня, експортний напрямок і Україна як його основний елемент може постраждати.

Труднощі переведення

У рамках обхідного маневру білоруси вже перевели торги нафтопродуктами з підсанкційного БНТД на Білоруську універсальну товарну біржу.

«Нам уже надіслали запрошення на реєстрацію й акредитацію для участі в торгах», – повідомив представник компанії, що займається трейдингом газу.

Крім «Нафтану» і БНТД, що потрапили у приціл Держдепу безпосередньо, побоювання учасників ринку також стосуються роботи БНК і «Белоруснафти». Трейдери повідомляють, що платежі на БНК почали проходити зі скрипом з 20-х чисел травня. За словами покупців білоруських нафтопродуктів і представників БНК, труднощі пов'язано з обережністю самих банків, а не чіткими формулюваннями Управління з контролю за іноземними активами США (OFAC), яке є провайдером фінансових санкцій.

к відомо, «Нафтан», який потрапив під прямі санкції, є власником 24% акцій ЗАТ «БНК». Згідно з «правилом 50%» OFAC, проти дочірніх компаній підсанкційних осіб також може бути введено обмеження, якщо частка акціонерного капіталу перевищує 50%. При цьому відносини контролю не можуть бути підставою для введення санкцій проти пов'язаних осіб. У той же час, йдеться у роз'ясненні, «OFAC може позначити юридичну особу відповідно до доступних критеріїв санкцій або іншим чином ідентифікувати юридичну особу як таку, що підлягає блокуванню, якщо встановлено, що вона контролюється однією або кількома особами, внесеними до списку санкцій».

«Чіткого роз'яснення щодо білоруського кейсу від американців немає, тому сьогодні юристи банків і трейдерів самі намагаються розтлумачити наявну інформацію», – каже глава компанії, що закуповує великі обсяги пального в Білорусі.

Водночас, за словами джерела enkor, компанія «БНК-Україна» вже провела перемовини з українськими банками, які будуть готові обслуговувати платежі незалежно від санкційних обмежень.

«Деякі банки можуть здійснювати платежі безпосередньо з України в Білорусі, минаючи кореспондентські рахунки в Європі й США», – уточнив співрозмовник.

Не зовсім зрозуміла ситуація навколо «Білоруснафти». На сайті підсанкційного «Белнефтехіму» було помічено інформацію про те, що концерн є керуючою структурою «Білоруснафти». І хоча абзац уже видалили, ніхто не знає, як він може вплинути на долю санкцій у майбутньому. Розпливчастість формулювань санкційних документів відкриває американцям широкі можливості для впливу на опонентів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти