У початок
Чудеса на віражах: як платили податки гуртові трейдери 2021 р.

Чудеса на віражах: як платили податки гуртові трейдери 2021 р.

Також є російською мовою

- Сергей Куюн, директор «Консалтинговой группы А-95»

У грудні ми підбили проміжні підсумки зі сплати операційних податків найбільшими роздрібними мережами, проаналізувавши дані компанії «Рейтинг. Бізнес в офіційних цифрах» за 9 місяців 2021 року. Нижче короткий огляд динаміки в гуртовому сегменті ринку, який дуже трансформувався з погляду лідерів рейтингу 2020 року.

Досить сказати, що з десяти лідерів 2020 року за підсумками 9 місяців 2021-го залишилося лише шість компаній, а дві – не потрапили навіть у топ-200. Це «дочка» міжнародного трейдера «Альпен Трейд» і «дочка» НАК «Нафтогаз України» – «Нафтогаз Ойл Трейдинг» (НОТ), які займали 8 й 10 місця у топ-10 платників податків 2020 року.

На запит enkorr у «Рейтинг. Бізнес в офіційних цифрах» відповіли, що «Альпен Трейд» прийшов до 9-місячного фінішу з результатом 2,4 млн грн (15,4 млн грн у 2020 р.), а НОП – 3,1 млн грн (9,2 млн 2020-го). При цьому перша компанія продала за цей період пристойні 140 тис. т нафтопродуктів, тоді як друга — близько 40 тис. т.

Далеко за межами першого десятку з результатом 9,9 млн грн опинився у 2021 році «Анвітрейд» (31,3 млн, або 4 місце у 2020 р.). У цьому разы причина більш-менш очевидна: на самому початку року було зупинено нафтопродуктопровід «Прикарпатзахідтранс», звідки переважно черпала натхнення й продажы компанія Петра Белза. Та не буває худа без добра: у 2021 році в півтора раза, до 335 тис. т, зросла перевалка пального в порту «Південний», якою управляє «Анвітрейд».

Перерахувавши до скарбниці 7,43 млн грн, несподівано залишила число «податкових» лідерів і «дочка» білоруської БЗТ (13,9 млн грн, 9 місце у 2020 р.). Це теж дуже дивно з огляду на те, що 2021 рік став дуже успішним для постачань білоруського бітуму, яким заправляє «БЗТ-Україна».

Щодо новачків рейтингу, то найбільшим із них стала компанія «Альянс Ойл Україна» (АОУ). Насправді другий за величиною податковий результат (75,8 млн грн) постачальник пального для української мережі Shell показав і в 2020 році, але його віднесли і актив результату роздрібної мережі, оскільки є невід'ємною частиною цього бізнесу. Проте «Альянс Холдинг», який керуює мережею, наполягає на неафільованості з АОУ, а відповідно у 2021 році результат Shell у «роздрібному» заліку пішов на друге місце, як на друге місце потрапила й компанія «Альянс Ойл Україна», але вже в «гуртовому» рейтингу.

Ще один «Альянс», цього разу «Альянс Ойл Трейдинг», увійшов до топ-10 з результатом 19,07 млн ​​грн, хоча за весь 2020 р. показав лише 5,3 млн. При цьому видимого прориву у виробничій діяльності зазначено не було.

Ще два новачки списку найбільших платників податків — «Ексім» і «Одеснафтопродукт» — належать до однієї групи на ім'я «Приват». Ці два підприємства займаються перевалкою нафти і нафтопродуктів в Одесі. Мало того, у рейтинг топ-200 увійшов і третій морський перевалочний термінал «Привату» – Чорноморський паливний термінал. Що там сталося біля перевалок Ігоря Коломойського, що вони за 9 місяців 2021 року сумарно заплатили 37,1 млн грн податків, невідомо.

Щодо завсідників рейтингу найбільших гуртовиків-податківців, то, як і раніше, недосяжним залишається лідер — «Альянс Енерго Трейд». За 9 місяців компанія спрямувала в бюджет 165,25 млн грн, чітко утримуючи темп 2020 року. Схоже, це була не випадковість.

Аналогічно тримає темп «Укренерджі» (раніше «Гран Прі Ойл»), обіцяючи вийти на рівень 2020 року «до копійки» – 55 млн грн.

Це ж стосується і «Бітексу», який продовжує дивувати податковим навантаженням на тлі скромних обсягів продажу бітуму — по суті, єдиної товарної позиції.

А ось «БНК-Україна» і «Арстак» обіцяють прийти до фінішу із значним перевищенням показників 2020 року, вже перевищивши їх за 9 міс. 2021 р..

З цікавого ще зазначимо появу в рейтингу топ-200 таких структур як «Прикарпатзахідтранс» (11,73 млн грн), «Прилуцький нафтоналив» (8,96), Херсонський НПЗ (7,91), «Трейд Коммодіті» (6,47) ) й «Ультрамарин Трейдинг» (6,16 млн грн). У кожного з них своя історія, хтось активно працював («Ультрамарин»), а хтось узагалі стояв, причому вже 15 років (Херсонський НПЗ), але будь-яка активність призводить до відчутного податкового результату. Ну а приклад «Альянс Енерго Трейда» показує, що потенціал ринку ще дуже й дуже значний.

Як повідомили enkorr у «Рейтинг. Бізнес в офіційних цифрах», підсумки 2021 року можна буде підвести в березні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти