У початок

Зупинка імпорту російського газу в ЄС призведе до рецесії – ЄК

Економіка Євросоюзу впаде в рецесію в разі зупинки постачання газу з росії найближчим часом. Про це заявив член Єврокомісії з економіки Паоло Джентілоні на прес-конференції, передає «Інтерфакс-Україна».

«У нашому весняному прогнозі ми представили результати імітації повної зупинки імпорту газу з росії з обмеженими можливостями заміщення в короткостроковій перспективі. Такий серйозний варіант розвитку подій приведе економіку ЄС до рецесії у другій половині цього року», – сказав Джентілоні.

Він наголосив, що такий сценарій сприятиме «подальшому зниженню економічної активності» у 2023 році.

За словами Джентілоні, у світлі недавніх подій ризик припинення постачання газу «став чимось суттєвішим, ніж просто гіпотетичним сценарієм».

Раніше повідомлялося, що в Євросоюзі розробляють низку термінових економічних заходів, зокрема скорочення використання опалювальних систем, щоб пом'якшити наслідки можливого, на думку блоку, припинення постачання газу з росії.

У проєкті відповідного документу містяться поради країнам-членам ЄС, які включають наступне: перехід на інші види палива як у промисловості, так і в енергетиці, а також інформаційні кампанії щодо скорочення використання систем опалення й охолодження та обов'язкові обмеження на період готовності до кризи.

Нагадаємо, раніше найбільші клієнти «газпрому» у ЄС – OMV з Австрії, Eni з Італії, Uniper з Німеччини та Engie – підтвердили, що російський монополіст обмежив постачання газу за чинними контрактами в Європу трубопроводом «північний потік» на 60% – до 40% його потужності. «газпром» стверджує, що зменшив транзит газу через несвоєчасне повернення компанією Siemens газоперекачувальних агрегатів після технічного обслуговування у Канаді.

Раніше «газпром» припинив постачання газу низці європейських компаній через їхню відмову виконувати вимогу путіна про переведення розрахунків за газ у рублі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти