У початок

Зростання потужностей з СПГ призведе до появи надлишку з 2025 року — MEA

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило, що очікуване значне зростання потужностей з виробництва скрапленого природного газу (СПГ) зменшить ціни й занепокоєння щодо постачання газу, але також ризикує створити надлишок постачань.

«Безпрецедентний сплеск» проєктів СПГ, які буде введено в дію з 2025 року, передбачає збільшення нових потужностей на понад 250 млрд кубометрів на рік до 2030 року, йдеться в останньому звіті МЕА. 

Ця нова потужність еквівалентна приблизно 45% сьогоднішнього загального світового обсягу постачань СПГ, причому в 2025-2027 роках спостерігається найбільше зростання, головним чином завдяки проєктам у Сполучених Штатах і Катарі. 

Збільшення пропозиції тисне на ціни, за прогнозами МЕА, ціни можуть впасти майже на 80% — до $6,9США за мільйон британських теплових одиниць (МБТЕ) 2030 року з 32,3 МБТЕ 2022 року, коли ціни досягнуть рекордного рівня.

На ринки природного газу особливо вплинула глобальна енергетична криза, в якій домінували побоювання щодо безпеки постачання й стрибків цін після того, як росія припинила постачати газ у Європу, а ринкові баланси залишаються нестабільними. 

Проте ринковий баланс зміниться з середини десятиліття, оскільки глобальне зростання попиту на газ значно сповільнилося після «золотого віку» розширення газових ринків у 2010-х роках, повідомляє паризьке агентство.

Хоча певну частину газу було контрактовано на довгострокову основу, МЕА підрахувало, що більше однієї третини нового газу буде продано на короткостроковому ринку.

Основні європейські покупці, такі як Eni, TotalEnergies і Shell, нещодавно уклали 27-річні угоди з Катаром про постачання СПГ.

«Однак зрілі ринки, зокрема в Європі, рухаються до сильнішого структурного спаду, а ринки, що розвиваються, можуть не мати інфраструктури для поглинання значно більших обсягів, якщо попит на газ у Китаї сповільниться», – заявили в МЕА.

МЕА зазначило, що в останньому звіті знизило свої прогнози попиту на СПГ на 2050 рік майже на 15%, а загальний попит на природний газ – на 20% порівняно з прогнозом на 2021 рік.

У своєму звіті МЕА також очікує, що світовий попит на викопне паливо досягне піку на 2030 рік, і бачить зміну ролі Китаю як ключового джерела зростання попиту на енергію.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти