У початок

Ізраїль закрив велике морське газове родовище через військові дії

Ізраїль призупинив видобуток на газовому родовищі Тамар біля свого південного узбережжя й шукатиме альтернативні джерела палива для задоволення своїх потреб, повідомляє Reuters із посиланням на заяву Міністерства енергетики країни.

Компанія Chevron, яка експлуатує родовище, підтвердила, що отримала вказівку від міністерства закрити родовище, яке є основним джерелом газу для електрогенераторів і промисловості Ізраїлю.

Частина газу з родовища Тамар також експортується до сусідніх Йорданії і Єгипту.

Цей крок було зроблено після того, як бойовики «Хамасу» перетнули кордон з Гази під час найбільшого вторгнення на територію Ізраїлю з часів атак на Єгипет і Сирію під час війни Судного дня 50 років тому.

В окремій заяві Міністерство енергетики зазначило, що уряд прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху уповноважив міністра енергетики Ізраеля Каца розпорядитися про введення надзвичайного стану в енергетичному секторі Ізраїлю протягом наступних двох тижнів, якщо це буде вважатися необхідним.

Такий крок дозволить уряду розподіляти природний газ споживачам, якщо виникне дефіцит постачання, йдеться в повідомленні.

Тамар розташований приблизно за 25 км (15,5 милі) від міста Ашдода уздовж південного узбережжя Середземного моря Ізраїлю.

Платформа, яку видно з північної частини сектора Гази в ясний день, знаходиться в радіусі ракетного обстрілу з сектора Гази.

Найбільше морське газове родовище Ізраїлю, Левіафан, продовжує працювати в звичайному режимі, повідомила Chevron.

Ізраїль став головним регіональним постачальником газу з початком видобутку на родовищі Тамар 10 років тому, за яким послідували кілька інших газових розробок.

За даними уряду, видобуток на родовищі Тамар 2022 року зріс на 18%, до 10,25 млрд кубометрів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти