У початок

Зима близько: в Румунії дорожчає скраплений газ

У середині листопада на польському ринку скрапленого газу спостерігається незначне збільшення обсягів пропозицій. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Зокрема, зі слів польських трейдерів, наразі вони мають достатньо продукту для забезпечення потреб внутрішнього ринку, а також для задоволення попиту з боку українських покупців.

«Проблем купити немає, є проблема привезти», — коментує слова польських партнерів представник однієї з київських компаній, пояснивши, що не завжди вдається знайти вільні газовози для імпорту продукту.

Разом із цим українські імпортери повідомляють про початок контрактації обсягів газу на грудень. Основну кількість автомобільних партій ПБТ з урахуванням вартості доставки до українського кордону й наявності сертифікату походження продукту на цьому тижні було продано за $890-910/т. Проте кілька угод на постачання газу з польських терміналів було укладено в діапазоні $860-870/т, також відомо про одну угоду за $945/т.

Залізничні партії пропан-бутанової суміші на умовах DAP Ягодин і DAP Ізов з урахуванням нових продажів відвантажуються за $930-945/т. Розширення цінового діапазону свідчить про деяку невизначеність щодо грудневих трендів на польському ринку скрапленого газу. В країнах Балтики ціни на скраплений газ не зазнали суттєвих змін. Угоди на постачання ПБТ автоцистернами з терміналів Латвії укладались у межах $720-730/т. З литовських базисів постачань газ постачався за $750-775/т на умовах самовивозу.

В Румунії ситуація на ринку скрапленого газу більш напружена. Румунські постачальники й українські імпортери відзначають обмеженість пропозицій продукту. Минулого тижня місцеві трейдери почали підвищувати ціни. Автомобільні партії ПБТ на терміналах у Галаці додали в ціні $10-20/т і зараз пропонуються за $850-860/т. Також здорожчав продукт, що відвантажується з морського терміналу в Мангалії. Автомобільні партії пропан-бутанової суміші звідти продаються за $805-810/т.

Газ у Румунії буде дорожчати й надалі, вважає трейдер, що займається реалізацією в балканському регіоні. «Зараз на півдні Європи поки що тримається тепла погода, та настане грудень, і попит на газ раптово зросте. Крім того, очікується зростання котирувань пропану Sonatrach десь на $50/т. Тому газ на півдні дешевим не буде», — резюмує співрозмовник.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти