У початок

Зеленського просять скасувати підвищення податків на пальне

На сайті президента України зареєстровано петицію, що пропонує на період дії воєнного стану скасувати заплановане на 1 липня 2023 року підвищення ПДВ на пальне з 7% до 20% з, а також акцизів на нього.

«Пане президенте, прошу Вас як суб’єкта законодавчої ініціативи внести до Верховної Ради України як невідкладний законопроєкт із подовженням ставки ПДВ 7% та існуючих акцизів на пальне на період воєнного стану на всій території України», — йдеться у петиції, автором якої є Марія Барабаш.

На її погляд, підвищення податків призведе зокрема до підвищення цін на бензин А95 (+12 грн за літр), дизель (+8 грн за літр), газ (+3 грн).

Унаслідок цього, з її слів, ціни на продукти харчування можуть зрости на 15-30%, а частка нелегального тіньового ринку нафтопродуктів зросте на понад 20-30%.

На сьогодні петицію підписала 781 особа із необхідних 25 тисяч. До кінця збору підписів залишилось 92 дні.

Раніше директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн висловив думку, що держава має залишити ставку податку на додану вартість на рівні 7%, а необхідний обсяг бюджетних надходжень – забезпечити за рахунок збільшення акцизного збору. Як приклад, з його слів, надходження від збільшення ПДВ з 7% до 20% може забезпечити акциз на бензин і ДП обсягом 190 євро за 1000 л (ставки до початку повномасштабного вторгнення рф – 213 і 139,5 євро відповідно) і 150 євро на скраплений газ (52 євро за 1000 л).

Разом з цим Нафтогазова асоціація України (НАУ) пропонує вирівняти ставку акцизу на рівні 180 євро/1000 л для всіх моторних палив, а ПДВ залишити на рівні 7%.

Нагадаємо, голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев повідомив, що з 1 липня в Україні повертаються податки на пальне, які діяли в Україні до повномасштабного вторгнення рф, а рішення про їх скасування назвав помилкою.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти