У початок

Зеленський закликав Словаччину відмовитися від російських енергоресурсів

Президент України Володимир Зеленський закликав Словаччину відмовитися від російських енергоресурсів. Це значно послабить джерело агресії й забезпечить більш захищене життя для всієї Європи. Про це глава держави заявив у своєму зверненні до народу Словаччини, повідомляє УНН.

«Україна пройшла шляхом помилок, на яких можуть навчитися наші друзі. російські енергоресурси – це не просто товар, від них варто відмовитися, передусім від нафти. Бо це насправді питання про свободу. Так, захист свободи має ціну», – зазначив президент.

Зеленський пояснив, що російські політики «гралися» і пропонували різні нібито вигідні варіанти – абсолютно неринкові, дешеві й зручні передусім для москви. Це робилося для того, щоб отримати в Україні політичне рішення про більший обсяг постачання і про легшу схему розрахунку за російський газ.

Ще не так давно Україна була одним із найбільших напрямків збуту для «газпрому», та залежала не просто від російського газу, а й від російських політичних рішень. Будь-які спроби перейти хоча б на ринкові умови в постачанні завершувалися газовими війнами, а зрештою – й кабальною газовою угодою, яка становила пряму загрозу для нашого суверенітету, пояснив президент.

«Ось що було в нашій історії. І ось чого я раджу уникати всім нашим друзям, які можуть хоча б на відсоток опинитися в такій самій політичній залежності від росії. Ми першими побачили, як росія порушує угоди, коли вони просто перестають їй подобатися. Побачили, як росія перетворює комерційні зв'язки на ланцюг, щоб тримати державу поруч із собою», – сказав Зеленський.

Французький міністр у європейських справах Клеман Бон заявив, що члени Європейського Союзу можуть цього тижня дійти згоди щодо пропозиції Єврокомісії заборонити весь імпорт нафти з росії.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти