У початок

Зеленський закликав Катар збільшили експорт енергоносіїв у Європу

Президент Володимир Зеленський закликав Катар та інші держави-експортери енергоносіїв наростити постачання в Європу для протидії російському шантажу. Про це він заявив у своїй промові на міжнародній конференції у Досі, столиці Катару, повідомляє «Економічна правда».

На конференції були присутні лідери країн регіону Перської затоки, які представляють найбільших експортерів нафти і газу у світі.

«Це питання часу, коли країни Європи відмовляться від закупівлі російських нафти й газу. Відповідальні держави, зокрема Катар, – це надійні й солідарні постачальники енергоресурсів, і можуть зробити свій внесок у стабілізацію ситуації в Європі, можуть зробити дуже багато, щоб справедливість було відновлено», – заявив президент.

«Майбутнє Європи залежить від ваших зусиль. Закликаю вас – нарощуйте виробництво енергоносіїв, щоб росія зрозуміла, що жодна держава не має використовувати енергоносії як зброю, і для шантажу світу», – звернувся він до держав, присутніх на конференції.

Зазначимо, що Катар – найбільший у світі виробник скрапленого газу. Однак, як пише Financial Times, раніше він заявляв, що жодна інша країна не зможе замінити загальний обсяг виробництва росії. 

За оцінками Катару, в Європу він може переспрямувати лише 10-15% своїх обсягів. Країна продає більшу частину свого СПГ клієнтам з Азії, які мають довгострокові контракти. 

Вашингтон тиснув на країни Перської затоки, зокрема Саудівську Аравію й Об’єднані Арабські Емірати, щоб вони збільшили видобуток нафти і допомогли знизити на неї ціни. Але ці країни стверджують, що зростання цін на нафту не спричинене браком пропозиції, а збільшення виробництва мало вплине на ціни. 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти