У початок

Здійснено перше постачання пропану на новий газовий термінал у Полиці

У четвер, 22 грудня, газовий танкер Guadalupe Explorer доставив перші 22 тис. тонн пропану, які буде завантажено в резервуари для пропану морського газового терміналу, побудованого в рамках інвестиційного проєкту Polimery Police, щоб потім використовувати для запуску установки дегідрування пропану й виробництва поліпропілену. Постачання здійснюється згідно з угодою про закупівлю пропану на суму $250 млн з Trafigura PTE Ltd. Ця угода задовольняє понад 50% попиту Grupa Azoty Polyolefins на пропан у 2023-2024 роках. Про це повідомляє прес-служба польського виробника добрив і хімікатів Grupa Azoty.

Метою проєкту Polimery Police, який виконує Grupa Azoty Polyolefins S.A., є будівництво інтегрованого хімічного комплексу, що включає пропіленовий блок, поліпропіленовий блок, термінал обробки й зберігання, логістичну інфраструктуру і допоміжні підрозділи. Термінал забезпечить доставку двох основних видів сировини для інвестиційного проекту: пропану й етилену. На газовому терміналі «Полиці» побудовано три резервуари: два для пропану, ємністю 40 тис. м3 кожен, і один для етилену, ємністю 12 тис. м. куб.

«Постачання пропану підтверджує, що будівництво нового заводу Polimery Police виходить на завершальну фазу. Загальний хід робіт уже перевищує 98%, а перевалку пропану в цистерни, розташовані на новому терміналі в Полиці, слід розглядати як початок процесу завершення будівництва нового хімічного комплексу. Це означає, що наступного року буде введено в експлуатацію інвестиційний проєкт, який виведе групу Grupa Azoty й Польщу у європейські лідери з виробництва поліпропілену й найбільші виробники поліпропілену в Центральній і Східній Європі», — каже Томаш Гінц, президент правління Grupa Azoty S.A.

Пропан і етилен зберігатимуться в кріогенних резервуарах у рідкому стані в умовах тиску, близького до атмосферного, і температур кипіння -42 °C (пропан) і -104 °C (етилен). Резервуари мають подвійні стінки, що означає, що всередині зовнішнього резервуара є внутрішній резервуар для зберігання рідини. Простір між стінками заповнюється перлітом, ізоляційним матеріалом. Нижні пластини ємностей будуть нагріватися, тому земля під ємностями не буде піддаватися промерзанню через низьку температуру рідини або викривленню.

Guadalupe Explorer — сучасне судно, призначене для перевезення LPG. Корабель, побудований 2022 року на південнокорейській верфі, має 189 м завдовжки і 28 м завширшки, а його осадка становить 10,5 м. Це одне з найбільших суден у своєму класі, що заходять до портового комплексу «Щецин-Свіноуйсьце». Його вхід у морський порт Полиці став можливим після поглиблення водного шляху Щецин-Свіноуйсьце до 12,5 м.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти