У початок

Збалансувати ринок газу в Європі 2023 року буде важко — Bank Pekao

Є багато ознак того, що збалансувати європейський газовий ринок 2023 року буде дуже складно, зокрема проблема може полягати в недостатньому постачанні СПГ, вважають економісти Bank Pekao.

Згідно з банківським звітом, ціни на газ у Європі набагато нижче не впадуть і протягом 2023 року можуть коливатися в межах 50-150 євро за МВт•год.

«Є багато ознак того, що збалансувати європейський газовий ринок 2023 року знову буде дуже важко. Варто пам’ятати, що континенту доведеться впоратися з подальшою втратою «блакитного газу» з росії. 2022 року ця країна постачила близько 70 млрд кубометрів природного газу, на 55% менше, ніж роком раніше. 2023 року його буде постачатися лише 20-30 млрд кубометрів (через Туреччину й Україну та у вигляді СПГ). Європейському Союзу доведеться шукати СПГ на ринку», — йдеться у звіті.

Зазначається, що Європа досить добре підготовлена до імпорту СПГ з погляду інфраструктури транспортування і регазифікації: Baltic Pipe, три нових термінали FSRU у Німеччині й інтерконектори між Польщею і Словаччиною, Болгарією й Грецією, Францією й Німеччиною допоможуть. Проблемою може бути недостатнє постачання СПГ.

«Хоча цінові рекорди 2023 року не буде перевершено (наприклад, бар’єром буде максимальна ціна на газ у Європі), але постачань газу, ймовірно, не вистачить, щоб збільшити його споживання порівняно з минулим роком. Тому про динамічне відновлення промислового виробництва в Європі цього року йтися не може. Багато залежатиме від погоди й стану гідро- і атомної енергетики, відключення яких 2022 року призвело до збільшення споживання газу в енергетиці», — вважають у Bank Pekao.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти