У початок

Заявка на транзит через Україну останніми днями тримається на одному рівні

Режим роботи європейської газової галузі перебудовується слідом за зміною сезону. Наступ весняного тепла в Європі, зростання вироблення електроенергії з відновлюваних джерел і зниження ціни на спотовому ринку зумовлюють скорочення відбору імпортерами російського газу. Про це пише ІА «Інтерфакс-Україна» з посиланням на сайт Оператора ГТС України (ОГТСУ).

Як свідчать дані Оператора ГТС України, номінація на прокачування російського газу в Європу на 10 квітня становить 80,4 млн куб. м, заявка на 9 квітня була 79,5 млн куб. м.

Зростання температури повітря і скорочення обсягів споживання газу дає змогу імпортерам повернутися до гнучкої оптимізації обсягів споживання залежно від вартості. Якщо імпортний газ постачається за біржовим індексом «на місяць наперед» (у «газпрому» близько половини експорту прив'язано до нього), то його вартість у квітні становить близько $1 400/тис. куб. м.

Контракт «на день наперед» на спотовому ринку наразі коштує $1 157/тис. куб. м. Тому покупці збільшують закупівлі на споті, скорочуючи відбір за рекордно дорогими довгостроковими контрактами. Цим, зокрема, пояснюється зростання реверсних постачань із Німеччини в Польщу через газогін «Ямал-Європа».

«Ямал-Європа» на ділянці між Німеччиною і Польщею з четверга безперервно працює в реверсному режимі. У п'ятницю, суботу й неділю прокачування в цьому напрямку триває, свідчать дані газотранспортного оператора Gascade.

Через дощі й вітряну погоду в Європі в регіоні покращилася ситуація з виробленням електроенергії з вітру. Якщо минулого тижня вітряки забезпечили в середньому близько 16% електрики в ЄС, то наразі цей показник становить у середньому 25%, свідчать дані асоціації WindEurope.

Європейські підземні сховища газу після майже тижня роботи з результатом нетто-відбору 6, 7 і 8 квітня змогли показати невелике зростання рівня запасів (на сьогодні він становить 25,19%, зростання за добу на 0,17%).

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти