У початок

Завантаженість китайських НПЗ у червні була на низькому рівні

Завантаженість нафтопереробних заводів (НПЗ) у Китаї впала на 3,7% у червні порівняно з роком раніше, як показали офіційні дані, упродовж третього місяця на тлі планових ремонтних робіт, тоді як нижча маржа перероблення й слабкий попит на паливо змусили незалежні заводи скоротити виробництво.

За даними Національного бюро статистики (NBS), нафтопереробники переробили 58,32 млн метричних тонн сирої нафти в червні. Це еквівалентно 14,19 млн барелів на день (б/д), що є найнижчим рівнем за рік.

Згідно з даними, перероблення за перші шість місяців становило 360,09 млн тонн, або 14,44 млн б/д, що на 0,4% менше, ніж за відповідний період торік. Це перше зниження обсягів з початку 2022 року, повідомляє Reuters.

Зі слів аналітиків і трейдерів, низьке виробництво відображає загалом повільне економічне відновлення й зменшення прибутків переробних підприємств.

У той час як кілька державних НПЗ відновили роботу після запланованих капітальних ремонтів, робочі рівні менших незалежних переробних підприємств у східному нафтопереробному центрі провінції Шаньдун наприкінці червня знизилися до 50,92% їхньої потужності, згідно з оцінками китайської консалтингової компанії Oilchem.

За даними Oilchem, це найнижчий показник принаймні з початку 2023 року, порівняно з 61,08% роком раніше.

«Невеликі заводи справді борються з дуже низькою маржею, оскільки попит, особливо на дизельне пальне, відстає від очікувань», — сказав менеджер з торгівлі сирою нафтою в Шаньдуні з незалежного нафтопереробного підприємства.

За даними консалтингової компанії Sublime China Information, протягом січня й травня попит на бензин у Китаї впав майже на 2% порівняно з роком, а на дизельне пальне – на 14%.

Економіка Китаю у ІІ кварталі зростала набагато повільніше, ніж очікувалося, оскільки тривалий спад нерухомості й незахищеність роботи скоротили внутрішній попит. Як промислове виробництво, так і роздрібні продажі в червні сповільнилися.

Дані NBS також показали, що видобуток сирої нафти в Китаї в червні зріс на 2,4% порівняно з роком раніше – до 17,95 млн тонн, або приблизно 4,37 млн б/д.

Записи Reuters показали, що це найвищий щоденний обсяг із червня 2015 року, що свідчить про зусилля національних нафтових компаній збільшити внутрішній видобуток із морських родовищ і глибших берегових резервуарів для підвищення безпеки постачання.

Видобуток сирої нафти з початку року збільшився на 1,9% порівняно з роком – до 107,05 млн тонн, або 4,29 млн б/д. Видобуток природного газу зріс на 9,6% минулого місяця порівняно з роком раніше – до 20,2 млрд кубометрів, а видобуток у І півріччі цього року зріс на 6%, до 123,6 млрд кубометрів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти