У початок

Закон про МЗНН може бути ухвалено через рік – Жупанин

Також є російською мовою

Закон про створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів (далі МЗНН) може бути ухвалено Верховною Радою в листопаді-грудні 2021 р.. Про це в інтерв'ю enkorr повідомив голова робочої групи з розроблення відповідного законопроєкту Андрій Жупанин.

«Це концептуальний новий закон, а не внесення змін до чинного законодавства, тому про турборежим не йдеться. Він повинен не тільки максимально влаштовувати наших міжнародних партнерів, оскільки його ухвалення є одним із зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію, а й враховувати українські реалії. Тому було б добре, якби ми його ухвалили упродовж року до кінця наступного року», – повідомив він.

Тим часом нардеп зазначає, що на Україну певним чином тиснуть міжнародні партнери, наполягаючи, що МЗНН повинно бути створено якнайшвидше.

«Моя особиста позиція – у нас це може бути зроблено мінімум за 5 років. А краще дати більше часу – в деяких європейських країнах його формували по 10 років. Я вже доніс цю позицію до керівництва Європейського енергетичного співтовариства, звернувши увагу на те, що оскільки українська економіка ще розвивається і постійно стикається з кризами, нам потрібен певний час, щоб сформувати такий запас», – зазначив він.

Жупанин також акцентував, що досі залишається дискусійним питання, яким чином формувати сам резерв. Утім, народний депутат сподівається, що за місяць-два це питання буде вирішено, і документ буде зареєстровано в парламенті.

«Один із напрямів фінансування – за рахунок акцизу на пальне. А питання з коригуванням акцизів на різні види пального поки відкрите, оскільки в Раді зареєстровано 4 законопроєкти, які різними способами пропонують розв'язати цю проблему. Йдеться про зміну ставок акцизів на бензин, дизпальне і скраплений газ. Тому ми зараз вивчаємо пропозиції, сформовані в цих законопроєктах, аби додати положення про те, щоб частину коштів від збільшення саме цих акцизних доходів спрямовувати на формування МЗНН», – каже він.

Також розглядається, за його словами, варіант створення резерву за рахунок державних облігацій.

«Думали і про варіант поділу цього зобов'язання між державою і приватними компаніями, щоб перекласти частину відповідальності на їхні плечі. Йшлося і про залучення окремих спеціальних кредитів під цю задачу. Однак ідея цього запасу полягає в тому, щоб у разі виникнення кризової ситуації на ринку палива вийти з цієї кризової ситуації», – зазначив Андрій Жупанин.

Раніше член Експертної ради при Міністерстві енергетики України Геннадій Рябцев висловив думку про те, що оптимальним варіантом фінансування МЗНН є залучення додаткових доходів держбюджету, які утворюються в разі запропонованих варіантів корекції акцизів на моторні палива.

Відзначимо, за розрахунками Міненерго, в разі збереження поточних ставок і п'ятирічного плану створення МЗНН необхідно 12% від акцизних надходжень (6,79 млрд грн в рік), 10-річного – 6% (3,395 млрд грн).

У Верховній Раді знаходиться кілька законопроєктів, що стосуються акцизів на нафтопродукти. Законопроєктом № 4098 пропонується уніфікувати ставки акцизу на бензин, автогаз і ДП на рівні €139,5 за 1000 л. Його підтримують українські нафтопереробники і Нафтогазова асоціація України, яка об'єднує найбільші роздрібні мережі.

У свою чергу Українська асоціація скрапленого газу через своїх парламентських лобістів на чолі з Ніною Южаніною зареєстрували законопроєкт, який передбачає фіксування співвідношення ставок акцизного податку на автогаз на рівні 25% від ставки акцизу на автомобільні бензини. Паралельно було подано аналогічний за змістом законопроєкт, але від депутатів фракції «Слуга народу».

Ще один проєкт закону подав глава Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. Він пропонує зменшити акциз на бензин з €213,50 до €169,5 за 1000 л і підвищити акциз на СВГ з €52 до €124,50 за 1000 л. При цьому акциз на дизельне пальне залишити на поточному рівні – €139,5/1000 л.

Нагадаємо, до кінця 2022 року Україна, відповідно до взятих на себе зобов'язань щодо імплементації директив ЄС, повинна сформувати мінімальний запас нафти і нафтопродуктів. Згідно з методикою розрахунку обсягу запасу, він має становити 90-денний обсяг імпорту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти