У початок

За час великої війни роздрібний ринок зазнав суттєвих змін

Цього року в Україні відбулися значні зміни на роздрібному ринку пального. Про це під час конференції Petroleum & LPG Ukraine 2023 повідомив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Після того, як «Укрнафта», яка має 459 АЗС, повернулась у державну власність, її частка в роздрібному ринку за 6 місяців 2023 року збільшилась до майже 5%.

«Якщо процес поєднання з Glusco завершиться, то це буде потужний стимул для зростання продаж пального компанії в роздробі», — зазначив експерт.

Водночас консолідована мережа «Приват», яка раніше була «одним цілим» з «Укрнафтою», втратила частку свого впливу з 8% за 9 місяців 2021 року до 6,7% за 6 місяців 2023-го. За підрахунками enkorr, пролив мережі за день знизився з 1,5 тис. тонн до 1 тис. тонн, а то й до меншого показника.

У свою чергу «БРСМ-Нафта», одна з найбільших мереж в економ-сегменті, втратила свою частку з 10% до майже 8%. «Найімовірніше, компанія не могла довго налагодити постачання, відповідно, її клієнти роз’їхалися по інших мережах і не повернулись», — поділився думкою Сергій Куюн.

Великі національні оператори ОККО і WOG завдяки своїй стійкості за 6 місяців 2023 року наростили свою частку на ринку до 22% і 16% відповідно.

«У роздробі дуже цікаві зміни. Їхні підвалини сформувались під час кризи 2022 року. Якщо стисло, то виграв той, хто мав ресурси, – ОККО і WOG. Серед тих, хто збільшив свою частку, також UPG. Компанія майже не втратила об’єктів, а ще змогла прирости кількома потужними комплексами», — каже експерт.

Нагадаємо, 5 грудня у Києві відбулась конференція Petroleum & LPG Ukraine 2023. Онлайн-щоденник заходу доступний на сайті enkorr за посиланням.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти